Política 25/10/2019

Colau reivindica la llibertat dels presos polítics en el relleu forçat de Forn

Francina Vila pren possessió com a regidora després de la inhabilitació de l'exconseller

Maria Ortega
2 min
Ada Colau i Francina Vila en l'acte de presa de possessió

Barcelona"Em sap greu no poder servir la ciutat que tan estimo". És el missatge que ha llançat avui, des de la presó de Lledoners, l'exconseller Joaquim Forn, que, en fer-se pública la sentència del Suprem, va quedar automàticament inhabilitat com a regidor de Barcelona. Avui, moments abans del ple ordinari del mes d'octubre, Francina Vila ha pres possessió com a regidora de Junts per Catalunya en el lloc de Forn en un acte emotiu en què tant la nova regidora com l'alcaldessa Ada Colau han reivindicat la llibertat del presos polítics i han tingut paraules de record per a Forn. Les dues han reconegut tenir "sentiments ambivalents" davant de l'acte protocol·lari d'avui. Hauria d'haver estat, com ha dit Vila, un moment personal en què ella hauria volgut recordar referents polítics com l'exalcalde Xavier Trias –que ha seguit la presa de possessió en persona– o dedicar unes paraules al seu fill, que també l'observava en el moment de la firma.

Colau, en el seu torn, ha reivindicat que "l'anomalia" actual durarà fins que els presos surtin en llibertat, i s'ha reconegut trista i indignada per no poder tenir Forn al plenari. "Tenim la convicció que només ens en sortirem amb més democràcia", ha dit, després de demanar que els que són "injustament" a la presó surtin en llibertat per encarar la nova etapa. La nova regidora de Junts per Catalunya, al seu torn, ha elogiat la capacitat de Forn de "dialogar sense sectarismes" i s'ha compromès a treballar perquè la ciutat continuï sent un "referent de la defensa dels drets i les llibertats".

La sentència serà present en la sessió d'avui per mitjà d'una proposició presentada per ERC i JxCat per acordar una resposta unitària de la ciutat, després que l'alcaldessa decidís suspendre –per la situació de disturbis– el ple extraordinari que havia de discutir aquest tema. La proposta dels grups sobiranistes és ara una queixa per la decisió de Colau. La sessió permetrà, també, que es tramitin les ordenances fiscals amb la pujada d'impostos com l'IBI, que s'apujarà un 5,46% de mitjana i suprimirà els topalls fixats, o la taxa de les terrasses. El Gremi de Restauració ja ha criticat la proposta, que ara tindrà dos mesos de negociació abans de l'aprovació definitiva, i que fixa que les terrasses més ben situades -les de la Rambla o el passeig de Gràcia, per exemple- passin a pagar 4,39 euros al dia per taula i no els 1,05 actuals.

stats