Frau fiscal

Claus per entendre el cas de la parella d'Ayuso

La Fiscalia ha denunciat Alberto González Amador per defraudar Hisenda i el PSOE assenyala Ayuso per viure en un pis que va comprar ell després del frau

3 min
Isabel Díaz Ayuso, aquest dimecres

MadridFa una setmana el focus mediàtic era el cas Koldo, però des de dimarts un altre escàndol relacionat amb les comissions per la compra de material sanitari durant la pandèmia eclipsa la trama de l'exassessor de José Luis Ábalos. I aquest nou cas esquitxa la parella d'Isabel Díaz Ayuso. El PSOE ha utilitzat la denúncia de la Fiscalia contra Alberto González Amador per frau fiscal per contraatacar en plena batalla amb el PP. Les peticions de dimissió de la presidenta de la Comunitat de Madrid s'han endut els titulars que fa pocs dies tenien com a protagonista la presidenta del Congrés, Francina Armengol. Però a qui implica exactament el cas de la parella d'Ayuso? Què en sabem?

La denúncia que la Fiscalia de Madrid ha posat en mans dels jutjats assenyala González Amador, el nòvio d'Ayuso, i quatre persones més, que consten com a administradors únics d'empreses que havien emès fins a 15 factures que l'Agència Tributària va detectar com a falses. La parella de la presidenta popular les hauria fet servir per ocultar els beneficis extraordinaris obtinguts durant la pandèmia. Amb aquestes despeses fictícies, que ascendeixen a 1,7 milions d'euros, hauria evitat pagar 350.951 euros a Hisenda –155.000 el 2020 i 195.951,41 el 2021– d'impost de societats. Gran part dels ingressos que González Amador pretenia ocultar per estalviar-se els impostos vindrien d'una activitat per la qual un altre membre de l'entorn d'Ayuso va estar en el punt de mira: mediar en compres de mascaretes. Segons Eldiario.es, la seva empresa –Maxwell Cremona SL– hauria cobrat almenys una comissió d'1.973.000 euros per aquest concepte.

La il·legalitat, a diferència del cas Koldo, no seria el cobrament de comissions, ja que González Amador és un particular que no té cap càrrec en l'administració pública, sinó en l'intent d'amagar els beneficis que en va treure per pagar menys impostos. De fet, el germà de la líder del PP madrileny, Tomás Díaz Ayuso, no ha estat condemnat per haver estat comissionista i la Fiscalia Anticorrupció, després d'obrir una investigació, no va aconseguir prou indicis per acusar-lo de cap infracció penal. Al nòvio d'Ayuso, per contra, la Fiscalia l'acusa formalment de dos delictes de frau fiscal i un de falsedat documental que poden comportar penes de presó.

Per evitar aquesta possible condemna, l'advocat de González Amador va contactar la Fiscalia de Madrid el 2 de febrer i li va proposar un pacte de conformitat. Implicava "reconèixer els fets delictius i conformar-se amb una determinada sanció penal", segons un comunicat que va emetre aquest dijous el ministeri públic per desmentir el relat victimista que havia fet Ayuso el dia anterior.

Què hi té a veure Ayuso?

La presidenta de la Comunitat de Madrid no està investigada ni se l'ha implicat en el frau fiscal de la seva parella. No apareix en la denúncia i, segons ha remarcat el PP, no té cap inspecció fiscal en marxa. Per què se l'assenyala? La líder dels populars a Madrid viu amb González Amador en un pis de 183 metres quadrats valorat en un milió d'euros. La seva parella el va comprar després que s'hagués comès el frau. El PSOE i Sumar li exigeixen que aclareixi si sabia que el pis on viu podia estar pagat amb diners defraudats a Hisenda. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, li ha exigit la dimissió per aquesta manca d'exemplaritat. Fonts dels socialistes argumenten que demanen a Ayuso el mateix que van reclamar a Ábalos, que tampoc estava implicat en la trama Koldo quan li van exigir sense èxit que renunciés a l'acta de diputat.

També demanen responsabilitats a Ayuso per haver mentit i haver atacat l'Agència Tributària. En una polèmica compareixença aquest dimecres, la presidenta madrilenya va denunciar que era víctima d'una campanya del govern espanyol i va remarcar que cap dels contractes és amb la Comunitat de Madrid. "No hi ha trama", va reblar. Ayuso va afirmar que es tractava d'una "inspecció fiscal salvatge" contra González Amador simplement pel fet que fos la seva parella i va dir, sense aportar proves, que era Hisenda qui li devia a ell 600.000 euros. "És un cas tèrbol de tots els poders de l'Estat contra un ciutadà particular", va insistir.

Ayuso defensa la parella: "És una inspecció fiscal salvatge contra un ciutadà assetjat per l'Estat"

La vicepresidenta primera i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, va sortir a defensar l'actuació de l'Agència Tributària i va titllar "d'absurdes" les acusacions. La Fiscalia de Madrid, a qui Ayuso va acusar d'actuar per motius ideològics, també la va desmentir. El Consell General de l'Advocacia, per contra, ha sortit en defensa d'Ayuso i denuncia que s'ha filtrat informació personal de la seva parella. El PP, per la seva banda, tanca files amb la presidenta madrilenya, un dels seus principals actius, i circumscriu el cas a la seva esfera personal.

stats