Política 07/04/2019

La classe mitjana balear es decanta pel centre i el centreesquerra

Només un 6,3% de ciutadans d'aquest extracte social es consideren purament d'esquerres i un 3% de dretes

Carles Tudurí
2 min
La classe mitjana balear es declara majoritàriament de centre

PalmaUn 43,3% de ciutadans considerats de classe mitjana de les Illes Balears es situa en el centre de l'espectre ideològic, segons una enquesta realitzada per Quaderns Gadeso en el marc de la seva sèrie d'anàlisi "Caminant cap a les eleccions". En aquest percentatge cal afegir el 25,6% que es declara de centreesquerra i el 21,8% que se situa en el centredreta.

En els extrems es situen el 6,3% de ciutadans de classe mitjana, que es consideren d'esquerres, i el 3% dels que creuen que són de dreta. Per tant, l'opció d'esquerra i centreesquerra sumaria un 31,9% i l'opció de dreta i centredreta, un 24,8%.

"Davant això, no resulta agosarat afirmar que la classe mitjana de les nostres és predominantment de centre i centreesquerra. Els factors que expliquen aquests posicionaments són, principalment la ideologia i la situació socioeconòmica", es destaca a l'estudi.

La classe mitjana balear es declara majoritàriament de centre

Si es té en compte la situació econòmica dels enquestats, la subclasse mitjana-alta s'ubica més en el centredreta i la dreta. En concret, el 51,8% d'aquestes persones s'ubiquen en aquesta franja ideològica. El 46,1% en el centredreta i el 5,7% en la dreta. Ben al contrari, dins el centreesquerra i l'esquerra són majoria les persones de subclasse mitjana i mitjana-baixa, mentre que només el 10,8% de les persones de subclasse mitjana-alta es posicionen cap a aquest sector de l'escala.

"Així i tot, és el centre de l'escala ideològica el que segueix aglutinant el nombre més gran de persones de la subclasse mitjana i de la subclasse mitjana-baixa. Com es pot veure, el 50,1% de les persones situades en la subclasse mitjana i el 42,3% de la mitjana-baixa es defineixen de centre, un espai molt cobdiciat doncs la inclinació d'una part significativa d'aquests votants pot inclinar la balança cap a un costat o cap a l'altre", destaca l'estudi.

Els pactes postelectorals preferits

L'estudi de Gadeso també analitza les preferències de la classe mitjana sobre els possibles pactes després de les pròximes eleccions generals, destacant el fet que Ciutadans intervé en la majoria de pactes preferits pels ciutadans. Així, el pacte favorit seria el format per PP i Ciutadans, amb un 30% dels enquestats. El segon seria el conformat per PSOE i Ciutadans, amb un 25% de preferències. El pacte PSOE i Unidas Podemos seria la millor opció pel 25% dels enquestats, mentre que la reedició del pacte andalús (PP-C's-Vox) agrada al 17%. Per contra, el pacte menys atractiu és el format per PSOE, Unidas Podemos i nacionalistes, que agrada només al 8% de ciutadans de classe mitjana.

Si tenim en compte la situació econòmica, la subclasse mitjana-alta voldria un pacte de dreta i centredreta, amb VOX o sense, però baixa al 24% els que inclouen, explícitament a VOX. La subclasse mitjana s'inclina majoritàriament (30%) pel pacte PSOE-C's, però el 62% voldria un govern en el qual hi figurés el PSOE, cosa que també voldria el 65% de les persones de subclasse mitjana-baixa, les quals en un percentatge del 35% voldrien una majoria de dreta", es destaca a l'estudi.

"Pel que fa al pacte que els ciutadans de les Illes creuen que finalment governarà, la majoritària és l'opció de centredreta composta pel PP i C's (28%), especialment entre les persones de subclasse mitjana-alta i subclasse mitjana, seguida de l'opció de centreesquerra integrada pel PSOE i Unidas Podemos (22%), la qual té molt de pes entre les persones de subclasse mitjana-baixa. (30%). L'opció PSOE+C's (21%) seria la tercera en possibilitats de govern. Curiosament, l'opció de dreta i centredreta, formada per PP+C's i VOX, tot i el rebombori dels darrers mesos, només seria factible pel 17% de persones, especialment entre les de subclasse mitjana-alta. Una majoria d'esquerra amb els nacionalistes només és possible ple 8% dels enquestats", especifica l'informe de Gadeso.

stats