Política 21/10/2020

Ciutadans clama contra la crispació mentre acusa MÉS i Podem de voler destruir la democràcia

Patricia Guasp se suma al PP en reclamar una minva d'alts càrrecs del Govern i que no s'apugin impostos en els pròxims pressupostos

Maria Llull
3 min
La diputada de Ciutadans, Patricia Guasp, durant el debat de política general

PalmaLa diputada de Ciutadans Patricia Guasp ha basat bona part de la intervenció en el debat de política general d'aquest dimecres al Parlament a fer una crida contra la crispació política i a favor del consens. Però, a la vegada, Guasp ha atacat els socis d'Armengol en el Govern i ha recomanat a la presidenta que vagi alerta "amb els que en nom de la democràcia volen destruir-la". "Ens preocupen els seus socis", ha afirmat.

Malgrat les seves reticències envers els partits d'esquerres, Guasp ha assegurat que "la polarització política és un obstacle enorme per a la sortida de la crisi". Els ciutadans han de poder tornar a confiar en la política i això no es pot fer enmig de les ganivetades polítiques", ha continuat.

La diputada taronja s'ha sumat a les peticions del PP perquè es reestructuri el Govern i s'eliminin alts càrrecs, i no s'apugin els impostos en els propers pressupostos de l'Executiu. "En una setmana presentarà l'esborrany dels pressupostos, que seran clau per als serveis bàsics. Li deman que reconsideri l'aprimament d'alts càrrecs i assessors que no tenen res a veure amb l'eficiència de l'Administració", ha explicat, a més de criticar el manteniment del plus d'habitatge als càrrecs que tenen la residència fora de Mallorca. "És un insult per als ciutadans als quals manquen béns de primera necessitat i un greuge comparatiu per a altres funcionaris", ha afegit.

Una de les altres reclamacions de Guasp ha estat que els Expedients de Regulació Temporal de l'Ocupació (ERTO) s'allarguin fins al començament de la pròxima temporada turística. Malgrat això, la diputada taronja ha exigit a la presidenta que "no basi tota la seva política d'ocupació exclusivament en els ERTO" i que posi en marxa "polítiques actives d'ocupació".

Així i tot, la diputada de Cs ha reiterat el suport del seu partit al pla de reactivació econòmica, encara que ha reclamat "més gestió i menys propaganda". "La situació econòmica i social és alarmant i les Balears lideren la destrucció de llocs de feina", ha comentat. "Les Illes no tenen per què estar condemnades a tenir les pitjors dades de l'atur", ha continuat, i ha proposat "formació i itineraris per als més vulnerables i programes específics per a joves i majors de 45 anys".

Guasp també ha criticat el decret de reactivació econòmica del Govern i ha considerat que és "un dels grans fracassos" de l'Executiu i "una rentada d'imatge que no serveix de res". "S'ho juguen tot a una sola carta: la construcció. Ens varen vendre que era la solució als alts nivells d'atur i ja hem vist les dades", ha continuat. A més, ha recordat que les Illes encara tenen "el REB penjant, sense dotar" gràcies a un altre "menyspreu de Sánchez". "Deixi de ser una convidada de pedra a Madrid i estarem al seu costat", ha assenyalat.

Quant al turisme, la diputada taronja ha retret a Armengol "la incapacitat del Govern de fidelitzar els mercats emissors" i obrir corredors segurs. "Vàrem demanar la suspensió de l'ecotaxa fins al 2022, però es varen estimar més acontentar els seus socis", ha afegit, a més de lamentar que no es faci "cap prova de control a ports i aeroports".

Vox demana la dimissió d'Armengol

D'altra banda, el portaveu de Vox, Jorge Campos, ha demanat a Francina Armengol que dimiteixi i l'ha assenyalat com la culpable de l'estat "ruïnós" de les Balears, com també de "la delinqüència, la inseguretat, la pobresa, la immigració il·legal descontrolada, el fracàs educatiu, els atacs a les institucions de l'Estat i a la democràcia, i de la manca de llibertat".

Com PP i Ciutadans, Campos també ha reclamat un aprimament de l'Administració i una revisió completa de la despesa pública.

stats