Política 12/01/2016

Cop de porta de C's al govern alternatiu al PP amb el PSOE i Podem

L'endemà que Pedro Sánchez es decantés per intentar formar govern amb Albert Rivera i Pablo Iglesias, el vicesecretari general de Ciutadans diu que és "impossible" cap pacte amb Podem. Ha dit que està disposat a fer costat a la suspensió de l'autonomia catalana si continua el procés rupturista

M.colomer / Agències
2 min
El debat entre Pedro Sánchez (PSOE), Pablo Iglesias (Podem) i Albert Rivera (C's)

BarcelonaCop de porta de Ciutadans a la possibilitat d'explorar un govern espanyol amb el PSOE i Podem, com busca Pedro Sánchez, que aquest dilluns excloïa ERC i Democràcia i Llibertat d'un eventual pacte anti-Rajoy. El vicesecretari general del partit d'Albert Rivera, José Manuel Villegas, ha advertit aquest dimarts que no compartiran ni donaran suport ni faran cap gest que permeti constituir un govern amb presència de Podem. "És impossible", ha assegurat a TVE Villegas, que ha insistit en la incompatibilitat del seu partit amb els de Pablo Iglesias, ja no només per la demanda d'un referèndum per a Catalunya, sinó també per les mesures econòmiques que defensa Podem.

Ha deixat clar que Ciutadans no pensa donar suport ni a Mariano Rajoy ni a Pedro Sánchez, però ha matisat que la situació es complicaria encara més "si dins la fórmula entra un partit com Podem, que té el programa que té". En canvi, aquesta posició sí que deixa oberta la possibilitat d'un canvi de consigna en el sentit de no abstenir-se en la investidura del president espanyol per desbloquejar la situació i evitar unes eleccions anticipades que, en qualsevol cas, considera que beneficiarien C's i perjudicarien els "vells partits".

No se l'ha pres seriosament el cap de files del PSC, Miquel Iceta, que en declaracions a RAC1 ha relativitzat el 'no' taxatiu de C's a compartir govern amb Podem: "Fins que no fracassi la investidura de Mariano Rajoy, Ciutadans no pot dir que vol un altre pacte". Iceta ha anunciat també que Pedro Sánchez trucarà al president Carles Puigdemont just després que prengui possessió del càrrec.

A favor de suspendre l'autonomia catalana, arribat el cas

Si bé ha volgut mantenir la prudència al voltant de la resposta que hauria d'articular l'Estat davant el repte sobiranista català, sí que ha advertit que Ciutadans estarà sempre al costat del govern espanyol en la defensa de la legalitat constitucional i la unitat d'Espanya i, arribat el cas, en la utilització de l'article 155 de la Constitució, que permetria la suspensió de l'autonomia.

stats