Política 11/11/2019

Ciutadans perd dos terços del suport a les Balears, i Mesquida queda sense escó

En només sis mesos, la formació taronja ha passat de ser la primera força de dretes i la tercera del rànquing general a les Illes a ocupar-ne el cinquè lloc

Cristina Ros
3 min
Ciutadans perd dos terços del suport a les Balears, i Mesquida es queda sense escó

PalmaEls resultats de Joan Mesquida a les Balears no són gaire diferents dels que ha aconseguit Albert Rivera al conjunt de l’Estat. En poc més de sis mesos, els que van entre el 28 d’abril i aquest 10 de novembre, Ciutadans ha perdut més de 57.000 vots a les Illes, després de passar dels 90.214 que va obtenir a les passades eleccions estatals als 33.286 vots d’uns comicis, els actuals, que s’havien arribat a considerar com una repetició. Aquest diumenge, Joan Mesquida no només és un dels 47 diputats que perd al Congrés la formació liderada per Albert Rivera, sinó que, a més, el grup de diputats taronges queda sense el seu portaveu adjunt, una responsabilitat que tenia el candidat mallorquí.

En aquest darrer mig any, la formació taronja a les Balears ha passat de ser la primera força del bloc de dretes, per sobre del PP i de Vox, a baixar fins a la tercera posició en aquest bloc ideològic, i a més, quedar relegada al cinquè lloc del rànquing general a les Balears, tot i que fa només sis mesos n’era la tercera força. “No hi ha cap dubte que els resultats de Ciutadans han estat clarament dolents”, ha afirmat Joan Mesquida.

El mapa polític i l’exhumació

“Avui, a Espanya queda un mapa polític amb un bloqueig major que el que hi havia. La repetició electoral deixa una inestabilitat encara més gran”, ha afirmat Joan Mesquida, quan ha conegut els resultats definitius i ja havia escoltat les declaracions d’Albert Rivera. “Desenterrar Franco ha servit per ressuscitar l’extrema dreta i el desplomament del centre polític. Sánchez es va equivocar molt repetint eleccions”, ha assegurat el líder de la formació a les Balears.

Durant la nit electoral, fins als darrers moments, els candidats de Ciutadans a les Illes han confessat mantenir l’esperança, sobretot en el sentit que confessava la número dos de la candidatura, Patricia Guasp, que va valorar els primers sondejos: “Estam convençuts que Ciutadans serà clau per desbloquejar Espanya”. Per la seva banda, Joan Mesquida, un dels polítics de recorregut més llarg a les Balears (conseller d’Hisenda i Pressuposts amb la presidència d’Antich; director general d’Infraestructures del Ministeri de Defensa; director general de la Guàrdia Civil i també del Cos Nacional de Policia), ha esperat el darrer moment per lamentar que Ciutadans no podrà tenir un diputat de les Illes al Congrés, però alhora ha assegurat que els representants de la formació taronja que hi siguin per altres comunitats també treballaran per les Illes Balears.

Preguntat per si s’han de replantejar la continuïtat dels líders de Ciutadans, Joan Mesquida ha admès que caldrà fer dels mals resultats una oportunitat. El projecte de Ciutadans és completament viu. I l’experiència és adonar-se'n i analitzar, en les properes setmanes, els motius que han duit a aquest resultat. De tota manera, decideixi el que decideixi Rivera o qualsevol altre en les properes setmanes, aquí el lideratge de Rivera és inqüestionable.

Si la remuntada de Ciutadans va ser una de les notícies destacades del passat 28-A respecte de les eleccions de 2016, aquest 10-N ha quedat marcat per un descens estrepitós de la formació taronja al conjunt de l’Estat (on ha passat de 57 a 10 diputats al Congrés) però també a les Illes Balears, on s’ha arribat a nivells de suport i representació inferiors als de fa tres anys. De fet, per trobar uns resultats tan negatius per al grup de Rivera, ens hauríem de remuntar al 2008 que, tot i que es presentaren a Balears, encara no tenien una implantació completa en l'àmbit estatal. Si es deixa de banda aquella primera incursió en la política espanyola, els resultats d’aquest 10-N es poden considerar els pitjors de la història del partit de Rivera.

stats