Perspectives electorals

El CIS torna a situar el PSOE per davant del PP

Vox continua a l'alça i Sumar a la baixa, segons el baròmetre del mes de maig

2 min
Pedro Sànchez a la investidura de Feijóo

BarcelonaEl PSOE guanyaria el PP si se celebressin eleccions generals, segons el baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) del mes de maig. Per primer cop des de fa mesos, l'organisme torna a situar els socialistes, amb un 35,5% d'estimació de vot, per davant d'Alberto Núñez Feijóo, que es quedaria amb un 30,4% (5,1 punts per sota). El CIS dibuixa d'aquesta manera un canvi de tendència respecte a fa un mes, quan situava Pedro Sánchez un punt per sota del seu rival, amb el 32,5% d'estimació de vot. És la primera ocasió des de l'octubre, abans de la negociació per a la investidura de Sánchez i la tramitació de l'amnistia, que el CIS situa el PSOE per davant del PP.

L'enquesta es va fer del 3 al 8 de maig, passats els cinc dies de reflexió del president espanyol al voltant del seu futur polític i que anunciés que no dimitia. Per tant, l'estudi recull els efectes d'aquest moviment, que haurien sigut positius electoralment per al PSOE. De fet, més enllà de les expectatives electorals, l'organisme ha preguntat també sobre l'opinió que tenien els enquestats de la decisió: d'entre els enquestats que n'estaven al cas, un 40,9% la valoren positivament o molt positivament, mentre que un 27,8% negativament o molt negativament. Un 20,5% ni d'una forma ni d'una altra.

Pel que fa a la resta de formacions, Vox es manté en tercera posició amb un 10,2% –una dècima més que a l'abril– i Sumar recula lleugerament fins al 8%, dues dècimes menys que fa un mes. Podem, que a l'anterior estudi pujava nou dècimes, fins al 3,1%, perd aquest marge i torna al 2,2% del març.

Les dades es van recollir coincidint també amb l'equador de la campanya electoral catalana, i semblen haver recollit la tendència dels resultats electorals de diumenge, malgrat que l'organisme pregunta per qui votarien els enquestats a eleccions al Congrés. Pel que fa a les formacions independentistes, Junts supera Esquerra i creix de l'1,4% a l'1,5%, i els republicans perden tres dècimes i retrocedeixen fins a l'1,1%.

Les formacions basques –EH Bildu i PNB–, que recentment han mesurat forces a les eleccions a la lehendekaritza, les situa al revés de com han quedat en els últims comicis bascos. A EH Bildu els dona un 1,3% dels sufragis, un increment de quatre dècimes, i el PNB, que va guanyar llavors els abertzales, cau dues dècimes respecte al mes passat, fins al 0,8%.

stats