Política 15/05/2023

Sánchez fa dels mítings del PSOE l'avantsala del consell de ministres

Des de fa setmanes el president espanyol busca atraure sectors de la població amb decisions que es venen en clau electoral

3 min
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, aquest diumenge en un acte del PSOE a Puertollano.

MadridSe sap que s'acosten unes eleccions no només perquè ho publica el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), sinó també perquè comença una època més intensa d'anuncis i promeses per part dels partits polítics. En el cas de les eleccions del 28-M, qui està fent gala d'això és el mateix president del govern espanyol i alhora secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, que aquest diumenge ha anunciat una nova mesura del consell de ministres, de nou, enmig d'un míting del PSOE: entrades de cinema dos euros els dimarts per a persones més grans de 65 anys.

Si rebobinem, el primer gran anunci que va fer en el marc d'un acte de partit va ser el 16 d'abril. Aquell dia, des de València, Sánchez anunciava la mobilització de fins a 50.000 pisos de la Sareb per destinar-los al lloguer social. Feia pocs dies que el govern espanyol havia desbloquejat la llei estatal d'habitatge amb els seus socis habituals, ERC i EH Bildu, així que era l'escenari idoni per treure pit de les polítiques vinculades a aquesta matèria. Pocs dies després, el 29 d'abril, en un acte del PSOE a Pamplona anunciava la inversió de fins a 1.300 milions d'euros per a la formació professional amb la creació de més places bilingües.

El 7 de maig, també en el marc d'un míting del PSOE, en aquest cas a Tenerife, i quan només faltaven quatre dies perquè comencés oficialment la campanya, Sánchez anunciava un aval de l'ICO per a joves de fins al 20% de la hipoteca. La mesura s'aprovaria al consell de ministres del dimarts següent i ho faria de bracet d'una proposta anunciada només 24 hores abans, també en un acte del PSOE a Múrcia: descomptes de fins al 50% perquè els joves viatgin amb AVE i la bonificació a la meitat del cost de l'Interraïl aquest estiu.

Entremig, el president espanyol també havia fet altres anuncis, però en aquest cas des de la tribuna del Congrés de Diputats i el Senat: la compra de terrenys del ministeri de Defensa per construir-hi fins a 20.000 habitatges per al lloguer social i l’aprovació d’una línia de crèdit de l’ICO de 4.000 milions d’euros per construir i rehabilitar fins a 43.000 pisos. Mesures que després passarien pel consell de ministres. En alguns dels casos, el soci minoritari del govern de coalició, Unides Podem, ni tan sols era coneixedor de les propostes.

Finalment, els últims anuncis han arribat aquest cap de setmana. Dissabte, Sánchez es va reunir amb associacions vinculades amb la lluita contra el càncer i els va informar que per primer cop es reconeixerà per llei el dret a l’oblit oncològic. Si bé en aquest cas la Moncloa va enviar un comunicat, pocs minuts després Sánchez va desgranar la mesura en un acte del PSOE a Sevilla, on va aprofitar per presumir i defensar la gestió del govern espanyol. La mesura d'aquest diumenge ha estat cultural i sí que s'ha anunciat directament des d’un míting del PSOE a Puertollano (Castella-la Manxa): rebaixar a dos euros les entrades del cinema els dimarts per a les persones de més de 65 anys. Una mesura que, de nou, s'aprovarà dimarts en consell de ministres i que comptarà amb una inversió de fins a 10 milions d'euros.

De l'anunci a la promesa de Feijóo

Aquest ús dels actes de partit ha estat durament criticat per la dreta. De fet, el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ho ha titllat "d'anomalia democràtica". Aquest diumenge, però, el president del PP també ha fet una promesa electoral basada en la seva experiència de govern. Això sí, sense el paraigua de la Moncloa ell només pot prometre que ho farà si hi arriba. Feijóo s'ha compromès a estendre a "tot Espanya" la mesura en vigor des d'aquest curs a Galícia: gratuïtat escolar a les edats de 0 a 3 anys.

Feijóo ha assegurat que el que fa Sánchez és "política de l'anunci, i més en campanya electoral". Al PSOE, però, no sembla que el preocupi. Sánchez en treu pit més que mai i ho utilitza per contraposar els models: "Quan ells [la dreta] governaven els consells de ministres eren retallades, els nostres són avenços socials", ha sentenciat des de Puertollano.

stats