Poder judicial

El CGPJ rebutja els terminis de Sánchez per renovar el TC

El ple de l'òrgan de govern dels jutges acaba sense fer cap nomenament però aprova les regles del joc per fer-ne

3 min
Imatge del ple del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) d'aquest dijous al matí

MadridEl Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ajorna sine die la renovació del Tribunal Constitucional (TC) i el ple de l'òrgan de govern dels jutges que havia de servir per triar els dos candidats a ocupar dues de les places que estan caducades ha acabat, com era de preveure, sense designar cap nom. El bloc conservador havia promès no bloquejar els nomenaments, però demanava a canvi "respectar els temps de la decisió" de l'òrgan dels jutges. Això, a la pràctica, volia dir que no garantien facilitar els nomenaments dels dos candidats que els pertoquen abans del 13 de setembre, com els havia demanat el govern espanyol. El que ha fet, doncs, el ple d'aquest matí, que ha durat més de quatre hores, ha estat fixar les regles per designar els dos noms. S'ha acordat, així, deixar sense termini la convocatòria d'un ple que serveixi per fer aquests nomenaments.

"La convocatòria del ple tindrà lloc quan ho acordi el president per pròpia iniciativa o ho sol·licitin almenys cinc vocals. La sol·licitud de convocatòria del ple inclourà els noms de dos candidats", exposa el reglament que han elaborat els vocals reunits aquest dijous. No s'obliguen, per tant, a tenir els dos candidats nomenats abans del 13 de setembre, el termini que va fixar el govern espanyol quan va reformar la llei per habilitar el CGPJ per nomenar només els magistrats del TC. Mentre l'òrgan de govern dels jutges no designi els seus candidats, l'executiu de Pedro Sánchez tampoc preveu nomenar els seus, perquè, tal com ha dit reiteradament la ministra de Justícia, Pilar Llop, el govern espanyol vol que la renovació de l'alt tribunal vagi "compassada".

Els candidats proposats es podran presentar en una candidatura conjunta o per separat i, a més, també es podran presentar "candidats addicionals" des que el ple quedi convocat fins que comenci. És a dir, que hi podria haver més de dos candidats si no es presenta una candidatura consensuada. El CGPJ també ha fixat que la majoria sigui de tres cinquenes parts, és a dir, que el llindar per als nomenaments continuaria sent de 12 vocals davant dels 19 que té actualment el ple. Els vocals podran votar un o dos candidats i l'òrgan preveu fins a tres votacions si a la primera els candidats no aconsegueixen reunir una majoria de 12 vots. En cas que un o dos dels noms no arribin a aquest llindar, s'haurà de convocar un altre ple.

Ara s'obre un període de negociació que pot ser més o menys llarg entre el sector progressista -que ja té designats interlocutors- i el conservador. En relació a la renovació del TC, al CGPJ s'han configurat dos blocs: vuit vocals conservadors i vuit de progressistes. Els tres restants són Carlos Lesmes, Wenceslao Olea i Vicente Guilarte, proposats pel PP en el seu moment, però que des del principi han apostat per la renovació i dimarts no van acudir al sopar dels vuit vocals conservadors que amenaçaven amb el bloqueig. Fonts del sector progressista expliquen a l'ARA que confien que Lesmes pugui convèncer almenys un d'aquests vuit per articular una majoria de 12 membres.

PP i PSOE continuen enrocats per renovar el CGPJ

Tot plegat arriba l'endemà de l'acte d'obertura de l'any judicial, en què el president del CGPJ, Carlos Lesmes, va pronunciar un discurs dur amb el govern espanyol, però també amb el principal partit de l'oposició, el PP. Els va urgir a tornar-se a asseure i negociar la renovació de l'òrgan de govern dels jutges per posar fi a quatre anys de mandat caducat. Malgrat l'avís, socialistes i populars no s'han mogut de les seves posicions. De fet, la ministra de Defensa, Margarita Robles, ha criticat la "vehemència" de Lesmes a l'hora d'amenaçar amb dimitir en les pròximes setmanes si el PSOE i el PP no arribaven a cap acord per renovar el CGPJ. Robles li ha demanat "menys frases apocalíptiques" i que faci complir la llei. També el portaveu d'Unides Podem, Pablo Echenique, ha censurat el discurs de Lesmes i ha reiterat que ell i els vocals del CGPJ "haurien d'haver dimitit fa moltíssim temps". "Espero que dir ara això no sigui una estratègia per bloquejar la renovació del TC", ha afegit.

Els socialistes han continuat responsabilitzant el PP del bloqueig. Els populars, en canvi, han assegurat que mantenen la voluntat de renovar l'òrgan, però han llançat un avís al govern espanyol: "Si el PSOE i el govern el que volen és elevar el to en l'insult cap a nosaltres, aquí no ens hi trobaran", ha afirmat la portaveu popular, Cuca Gamarra, que ha demanat a l'executiu que canviï d'actitud. Gamarra ha assegurat que no condicionen l'elecció dels nous vocals del CGPJ a utilitzar un nou sistema d'elecció, però sí que demanen un compromís de l'executiu perquè aquesta reforma s'abordi després de renovar l'òrgan. Sigui com sigui, des del PP han continuat repetint una vegada i una altra que no acceptaran que Unides Podem participi en els nomenaments: el repartiment, com sempre, s'hauria de limitar a l'intercanvi de cromos entre el PP i el PSOE.

stats