Política 03/07/2015

El no a la independència augmenta i se situa set punts per sobre del sí, segons el CEO

En resposta binària l'unionisme se segueix reforçant –50% contra 42,9%–, i quan es demana què ha de ser Catalunya, la via independentista és majoritària, però guanya pes la via autonòmica en detriment de la tercera via

Pau Cortés
2 min

BarcelonaEl no a la independència en una eventual consulta es consolida i se situaria en un 50%, set punts per sobre del sí, al 42,9%. La franja de persones que no sap què fet és del 5,8, mentre que un 1,3 no contesten, segons el baròmetre del CEO.

En el baròmetre anterior, el de la primera onada del 2015, del febrer, el vot favorable era del 44,1%, mentre que el del no era quatre punts més alt, amb un 48%. Per tant, es produeix un descens de dos punts en el sí i una pujada de dos punts en el no. El nombre d'indecisos sobre el debat que ha marcat la política catalana els darrers anys va baixant, segons ha explicat el director de l'ens, Jordi Argelaguet. També ha afirmat que el transvasament entre blocs és pràcticament imperceptible, i ha atribuït l'augment de l'unionisme, en part, a la proximitat de les eleccions espanyoles.

Així ho ha revelat el darrer baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió, presentat aquest divendres, fet entre el 2 i el 24 de juny.

Quan als dos-mil enquestats presencialment se'ls pregunta sobre quin futur voldrien per a Catalunya, una majoria afirma que la voldria veure convertida en un estat independent (37,6%), seguits dels que voldrien una comunitat autònoma com en l'actualitat (29,3%) i un 24% es mostra partidari d'una tercera via expressada en forma "d'estat dins una Espanya federal". Els partidaris que sigui només una regió són el 4%.

Els que advoquen per l'estat propi han patit un lleu descens, del 39,1 al 37,6%, i també els de la tercera via, que passa del 26,1 al 24%. L'opció autonomista és la que més puja i passa del 24 al 29,3%.

El CEO pregunta sobre el tracte que rep Catalunya per part de l'Estat i, entre múltiples gradacions per triar, guanya clarament –amb un 21%– el grup de ciutadans que el considera "totalment injust".

stats