Política 30/10/2019

Casado proposa a Palma impulsar "un trilingüisme cordial" i rebaixar el català a "mèrit"

El candidat del PP també es compromet amb les Illes a millorar les infraestructures i presenta un pla estatal d'habitatge

Carles Tudurí
4 min
Casado, amb Company i Prohens, aquest dimecres a Palma

PalmaEl líder del PP, Pablo Casado, ha presentat aquest dimecres a Palma un decàleg de compromisos amb les Illes, entre els quals destaca l'impuls del que ha denominat "trilingüisme cordial" per tal que els nins i nines de la Comunitat aprenguin castellà, català i anglès, un idioma que considera clau per millorar l'ocupació en l'àmbit turístic.

Casado també s'ha mostrat preocupat per la llibertat d'elecció dels pares de l'ensenyament que reben els seus fills i per l'obstacle que, en la seva opinió, pot suposar l'exigència del coneixement del català perquè els bons professionals, sobretot en l'àmbit sanitari, puguin obtenir alguna plaça de feina pública a les Illes. Pe això s'ha compromès a rebaixar de "requisit" a "mèrit" el coneixement d'aquesta llengua en l'àmbit públic.

El candidat a la presidència del govern espanyol ha participat al costat del líder del partit a les Balears, Biel Company, i a la candidata al Congrés, Marga Prohens, en un acte a l'Espai Francesc Quetglas de Son Malferit, al qual han assistit prop de 200 simpatitzants i militants de la formació. El darrer dels deus punts que ha dedicat a les Illes l'ha deixat per atacar MÉS, "aliat estratègic del PSOE", per signar el manifest a favor de l'autodeterminació i els presos polítics juntament amb formacions independentistes.

"Pedro Sánchez no pot continuar fent funambulisme, o està amb els seus socis a Balears, Galícia, el País Valencià, Catalunya i Navarra, que volen la independència i volen rompre la unitat nacional, o posa ordre d'una vegada en la defensa de la Constitució i l'ordre públic", ha destacat Casado, que ha repetit que "les Illes no sou l'apèndix de Catalunya.

El líder popular s'ha mostrat molt dur respecte a la plurinacionalitat que finalment el PSOE ha decidit incorporar al seu programa electoral. Per a Casado, es tracta d'una "broma" i "només hi ha una nació, l'espanyola, amb 500 anys d'antiguitat". "Això de la plurinacionalitat només ho he sentit a la Bolívia d'Evo Morales", ha dit Casado, que s'ha preguntat si "tant mana Iceta" i si "tan cara és la factura" de les federacions socialistes de cara a les eleccions.

El líder popular ha demanat també al president en funcions, Pedro Sánchez, que "tanqui ja les ambaixades del Diplocat", que ha dit que "insulten la democràcia".

Compromisos amb Balears

Entre els punts als quals s'ha compromès amb les Illes destaca la millora de les infraestructures, amb més "carreteres i rotondes" i depuradores per poder afrontar la temporada turística amb garanties. També ha assegurat que mantindrà el descompte del 75% en el transport i impulsarà el Règim Especial de Balears per oferir a les empreses una fiscalitat més baixa que faci atractiu invertir a les Illes.

Casado També ha criticat Armengol per considerar que impulsa la "turismofòbia"i per la seva poca inversió en matèria d'habitatge. El líder del PP ha aprofitat l'acte per presentar el seu pla estatal d'habitatge, que, entre altres mesures, preveu posar més sòl públic a disposició dels promotors impulsant 100.000 habitatges per destinar al lloguer.

Llei antiocupes

El president del PP ha promès que si governa aprovarà una llei antiocupació que preveu que els ocupes s'enfrontin a penes de presó d'un a tres anys, com "estava en el Codi Penal" del PP, per lluitar contra les "màfies, que cal erradicar". A més, el PP recuperarà que les forces i cossos de seguretat de l'Estat puguin treure els ocupes de les cases en un termini "màxim" de 48 hores.

Aquesta llei antiocupació "tan necessària", ha volgut deixar clar Casado, no afectarà les famílies que no poden pagar el seu lloguer per un problema de desocupació. A més, el PP impedirà mitjançant aquesta llei que qualsevol ONG que promogui o justifiqui l'ocupació rebi "un euro" de qualsevol administració pública, sobretot d'ajuntaments socialistes, d'Unides Podem, Més País o els sobiranistes de MÉS per Mallorca.

Casado ha anunciat també que se suprimirà l'impost d'actes jurídics documentats per a tots els joves que accedeixin al seu primer habitatge, "just el contrari" del que proposa el PSOE.

Respecte de l'habitatge social, els populars tornaran a prorrogar la moratòria de desnonaments a famílies amb fills fins a l'any 2023, és a dir, fins que "culminem la legislatura", ha dit. D'altra banda, els sectors més vulnerables, com ara famílies amb fills, podran beneficiar-se d'exempcions en els impostos de transmissions patrimonials i de béns immobles.

L'executiu del PP, ha continuat, fomentarà l'agilitat burocràtica enfront de la paralització de les llicències per desenvolupar promocions, així com una major seguretat jurídica i simplificació administrativa.

"En definitiva, nosaltres sí que tenim un pla de xoc per a l'habitatge: no volem que els joves hagin de quedar a cases dels seus pares sense poder formar una família o que les persones grans hagin de malvendre les seves cases", ha plantejat Casado.

Company i Prohens

La primera a intervenir en l'acte ha estat Marga Prohens, qui ha criticat la política econòmica del PSOE que ha permès que "l'atur tingui cara de dona", en una referència a les darreres dades de l'Enquesta de Població Activa, que detectava una pujada de la desocupació a les Illes. Per a la candidata és necessari que els votants de dretes uneixin el vot entorn del seu partit per poder treure Sánchez de la Moncloa.

Company no ha estalviat crítiques al president del govern, a qui ha qualificat de "fracassat" i ha acusat d'enganyar els votants. També ha dit que "ha robat" a les Illes 100 milions d'euros per la nova depuradora de Palma i que ofereix "molta filosofia, però ni un euro" per a la Comunitat.

stats