Cas Kitchen
Política 18/09/2020

L'Audiència Nacional imputa Fernández Díaz per l'espionatge a Bárcenas i el cita a declarar el 30 d'octubre

El jutge decidirà si imputa Cospedal un cop escolti la declaració de l'ex número 2 d'Interior

Mariona Ferrer I Fornells
4 min
El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, durant la compareixença a la comissió d'Interior del Congrés / EFE

MadridL'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz haurà de respondre com a imputat en el cas Kitchen, la causa que investiga si el PP va finançar amb fons reservats l'espionatge il·legal al seu extresorer Luis Bárcenas. El jutge de l'Audiència Nacional Manuel García Castellón l'ha citat com a investigat el 30 d'octubre, un dia després que el seu número dos, l'ex secretari d'estat de Seguretat Francisco Martínez, que l'ha posat a la diana sense embuts. Respon així a mitges a la petició de la Fiscalia Anticorrupció, que havia demanat també la imputació de l'ex secretària general del PP María Dolores de Cospedal així com del seu marit, Ignacio del Hierro. García Castellón, tot i que no descarta fer-ho més endavant, entén que abans de citar-la ha d'escoltar Francisco Martínez, ja que en la primera citació va negar-se a declarar i ara ha manifestat, arran d'una entrevista a El País, la voluntat de col·laborar amb la justícia.

Ara el líder del PP, Pablo Casado, té a les seves mans practicar l'exemplaritat que va prometre a principis de setmana, quan va avisar que "caurà qui hagi de caure" en el cas Kitchen, però va remarcar que no hi havia afiliats imputats. Es referia llavors a Francisco Martínez, que ja va ser apartat del partit. Però ara ha de decidir què fa amb Fernández Díaz, a qui ja va deixar fora de les llistes en les últimes eleccions generals. De moment el PP ha anunciat que s'obrirà un expedient informatiu arran de les darreres informacions però recorda que, d'acord amb els estatuts, només s'aparta un afiliat un cop s'ha obert judici oral. I el cas Kitchen està tot just en fase d'instrucció.

Interior, "centre nuclear" de l'operació

En la interlocutòria, el jutge explica, en línia amb la petició del ministeri públic, que és necessària, útil i pertinent la declaració de l'exministre de l'Interior, ja que totes les investigacions que s'han dut a terme fins ara en el marc d'aquesta peça del cas Tàndem –en què s'investiguen els negocis presumptament il·legals del comissari jubilat José Manuel Villarejo, en presó preventiva– situen el ministeri de l'Interior al "centre nuclear" de l'operació per evitar que Bárcenas airegés els draps bruts del PP davant la justícia. Segons García Castellón, des del ministeri "s'hauria dirigit i coordinat tot l'operatiu, presumptament amb la participació directa del ministre i actuant, com a delegat seu, el secretari d'estat de Seguretat".

En l'entrevista a El País, Martínez va explicar que Fernández Díaz li va donar tota mena de detalls, també per escrit, de l'operació per espiar Bárcenas. L'ex número 2 d'Interior va assegurar que només signava els talons per pagar l'espionatge amb diner públic, provinent de fons reservats, "des d'una perspectiva administrativa". Els àudios registrats per Villarejo, així com els missatges transcrits, també apuntarien en aquesta direcció, si bé segons la Fiscalia Francisco Martínez no era un mer buròcrata.

El jutge considera especialment revelador la importància que va tenir l'excúpula del ministeri de l'Interior en el desenvolupament de l'operació, que va comportar el pagament mensual de 2.000 euros al xofer de Bárcenas, Sergio Ríos, amb fons reservats perquè espiés la família de l'extresorer del PP. Per a l'instructor, això "evidencia el coneixement dels fets per part de comandaments superiors de l'organisme". I recorda que més endavant Ríos va aconseguir una plaça com a funcionari de la Policia després de superar un procés d'oposició, cosa que requeria necessàriament la participació de càrrecs amb capacitat d'influència dins del ministeri.

García Castellón considera que de les actuacions practicades fins ara es desprèn "clarament" la intervenció de Martínez en les tasques de "coordinació". Ara el que vol saber és quin era el paper de Fernández Díaz, després que el seu número dos portés davant de notari una sèrie de SMS que l'incriminarien, ja que l'exministre demostra estar al cas de l'operació, ja que coneixia el nom de Sergio Ríos i comunica que una "operació s'ha dut a terme amb èxit".

Cospedal, a la diana

Tot i que encara no ha citat a declarar Cospedal, el jutge sí que explica la connexió que pot tenir en la causa. Recorda que un dels imputats, l'inspector André López Gordo, va ser vigilant personal de l'ex secretària general del PP. Segons sembla, diu García Castellón, López Gordo hauria estat qui va ajudar Villarejo a aproximar-se al xofer de Bárcenas després que no ho aconseguís el comissari García Castaño, també imputat. Però el jutge insisteix que l'inspector va negar cap intervenció de Cospedal.

Finalment, García Castellón cita com a testimonis l'exdirector de comunicació d'Interior Juan José Esteban i tres persones més: el sacerdot Silverio Nieto –pròxim a Francisco Martínez, amb qui hauria intercanviat missatges sobre l'operació–; l'exdirector de gabinet de Francisco Martínez, Jorge Sanchís Bordetas –també molt pròxim a l'ex número dos d'Interior–, i Icíar Castro Álvarez, també molt pròxima, arran de diferents missatges de WhtasApp interceptats el 2019 en què Martínez es presenta com una víctima de Fernández Díaz.

stats