Política 06/10/2017

La Cambra surt de la Fundació Princesa de Girona

El ple pren la decisió després que Felip VI no condemnés la violència policial

Maria Garcia
2 min
Felip VI i Puigdemont  en l’entrega dels premis Princesa de Girona del 2016.

GironaEl discurs de Felip VI de dimarts continua aixecant polseguera a Catalunya. Si dimecres era l’Ajuntament de Girona el que anunciava que trencava les relacions institucionals amb la Casa del Rei, ahir va ser la Cambra de Comerç la que va decidir sortir de la Fundació Princesa de Girona després de les paraules del monarca. “Primer no va voler rebre la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i després no va condemnar la violència policial indiscriminada soferta per ciutadans indefensos. Ara, per dignitat, hem decidit abandonar la Fundació” va denunciar el president, Domènec Espadalé, que va confessar que feia temps que no hi estaven còmodes. El discurs del rei va ser “la gota que va fer vessar el got”. I això que, el 2009, la Cambra va ser una de les fundadores de l’entitat, juntament amb la Fundació Gala-Salvador Dalí, La Caixa i la Caixa de Girona -ja desapareguda-. La Fundació Princesa de Girona, que no ha volgut fer declaracions, perd així un dels pilars de la seva creació.

El ple de la Cambra va prendre ahir la decisió per unanimitat i tots els empresaris van signar un document en què critiquen que el monarca “hagi tancat els ulls” davant les càrregues policials de l’1-O que titllen “d’injustificables en un país democràtic”. Una actuació de la policia espanyola que creuen “que no encaixa amb els valors de la Fundació Princesa de Girona, que té entre els seus principis fundacionals la promoció de la convivència i la solidaritat”. A més a més, els empresaris consideren que Felip VI “hauria d’assumir un paper de moderador en el conflicte i treballar per l’entesa de tots els espanyols”. Per aquesta raó, la Cambra va emplaçar la Corona “a reflexionar” i a exercir un paper de mediadora. “Cal obrir immediatament una via cap al diàleg, que sempre ha sigut un senyal d’identitat del tarannà dels gironins i dels catalans”, conclou el comunicat que signen els empresaris.

Més recusacions al rei

Però el de la Cambra no és l’únic revés que ha rebut la Corona en les últimes hores. L’Ajuntament de Montblanc va tirar endavant una moció que demana a la Casa del Rei que “ni Elionor de Borbó ni FelipVI utilitzin el títol del Ducat de Montblanc”. En el text també mostren el seu rebuig al sistema monàrquic, perquè consideren que “el règim més democràtic és el que correspon a la realitat republicana”. La decisió la van prendre els representants municipals després que Felip VI no fes cap referència a les “càrregues violentes contra ciutadans que exercien pacíficament el seu dret a vot”. La petició, però, no comporta a la pràctica cap prohibició per als monarques, tot i que té una càrrega simbòlica. Segons l’expert en heràldica Armand de Fluivià, “l’Ajuntament no pot impedir que usin el títol perquè és una decisió que correspon als hereus de la Corona catalanoaragonesa i el poden fer servir si volen”. Altres municipis van anunciar ahir que aprovaran una moció als seus plens perquè cap representant municipal assisteixi “a títol institucional” a cap acte organitzat per la Casa del Rei o els cossos de seguretat de l’Estat.

stats