Calvo posa data als indults: "La primera setmana de juliol o abans"

El consell de ministres els aprovarà abans de la reunió de Sánchez amb Aragonès

2 min
La vicepresidenta primera, Carmen Calvo (esquerra), durant un acte amb els reis dilluns a Sevilla.

MadridDesprés del fracàs de la manifestació de Colón i la derrota de Susana Díaz en les primàries per elegir el pròxim candidat a la Junta d'Andalusia enfront del candidat de Pedro Sánchez, Juan Espadas, la Moncloa ha decidit prémer l'accelerador per a la concessió dels indults. Ja no es parla de finals de juliol com s'especulava inicialment, sinó que com a molt tard es concediran d'aquí tres setmanes.

La vicepresidenta primera de l'executiu de coalició, Carmen Calvo, ha posat aquest dimarts data concreta als indults per primera vegada. "Els indults són a prop. D'aquí dues o tres setmanes han d'estar acabats", ha dit en una entrevista a Canal Sur, en què ha assenyalat que la mesura de gràcia a favor dels líders independentistes s'aprovarà "la primera setmana de juliol o abans".

Hores després, la ministra portaveu, María Jesús Montero, ha apuntat durant la roda de premsa posterior al consell de ministres que espera una decisió "la pròxima setmana", però poc després s'ha matisat que se l'ha entès malament per l'accent andalús i que parlava de "setmanes". Sigui com sigui, ha dit que "el més previsible" és que s'abordin abans de la reunió entre Sánchez i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, a la Moncloa, que encara no té data però hi ha el compromís que sigui abans de finals de mes.

Les dates que hi ha sobre la taula són el 22 -la data que cobra més força- o el 29 de juny o bé el 6 de juliol, els pròxims tres consells de ministres. Calvo ha detallat que el ministeri de Justícia està "acabant els expedients individualitzats" per a cadascun dels líders independentistes condemnats pel Tribunal Suprem amb l'objectiu de destacar que "hi ha un benefici per a tots" amb la concessió de la mesura de gràcia.

Compareixença al Congrés

La Moncloa planeja que la decisió sobre l'indult es produeixi abans de la reunió entre Sánchez i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, a Madrid perquè no s'interpreti com que en la trobada s'ha desencallat la qüestió. El president espanyol es reunirà dijous amb el president andalús, Juanma Moreno, i a partir d'aquí s'intentarà fixar una data per a la trobada amb Aragonès que hauria de ser abans d'acabar el mes.

També té agendat ja un Consell Europeu el 24 i 25 de juny i té previst aprofitar-ho per comparèixer després al Congrés la primera setmana de juliol de forma extraordinària per explicar els acords de les últimes dues reunions a Brussel·les -no va fer-ho l'últim cop- i així aprofitar que el debat es converteixi en una llarga explicació sobre la decisió dels indults. Fonts socialistes han apuntat que segurament serà una dia de la primera setmana de juliol, previsiblement el dimecres, però encara no hi ha hagut una petició oficial a la presidenta del Congrés marcant la data, ja que el pròxim mes no és hàbil -no hi ha plens agendats.

Queda descartat, doncs, que el consell de ministres s'esperi a la concessió del tercer grau als presos polítics –previst per a màxim mitjans de juliol– per decidir sobre l'indult. A l'executiu s'havia especulat sobre aquesta possibilitat perquè els líders independentistes ja estiguessin en llibertat. Però després de tres setmanes defensant la decisió, la Moncloa creu que ja s'està amortitzant el preu polític per a la mesura de gràcia.

El PSOE vota contra la denegació dels indults als presos polítics

Els indults són cada vegada més a prop i proliferen les iniciatives al Congrés sobre aquesta qüestió. Aquest dimarts el ple tomba una moció del PP que instava el govern espanyol a denegar els indults i a fer-se enrere de la reforma del delicte de sedició. El PSOE hi vota en contra, juntament amb les formacions d'esquerres i sobiranistes, tal com ja va fer en legislatures anteriors quan la mesura de gràcia ja s'havia posat sobre la taula. El novembre de 2018 Cs va presentar una moció i els socialistes ja van voler deixar la porta oberta a concedir els indults als líders independentistes, per bé que encara no estaven condemnats.

stats