Sánchez mostra el seu "rebuig rotund a les conductes incíviques" de Joan Carles I

Calvo admet que la nova regularització fiscal del rei emèrit "no és una bona notícia a nivell ètic"

ARA
2 min
Pedro Sánchez al consell europeu.

BarcelonaEl president espanyol, Pedro Sánchez, ha mostrat el seu "rebuig rotund a les conductes incíviques" que estem veient les últimes hores amb la regularització fiscal de Joan Carles I. Ara bé, amb la mateixa "rotunditat" ha volgut mostrar tot el seu suport a l'actual cap d'estat, Felip VI, per les decisions "exemplars i el bon ús dels recursos" del fill de l'emèrit. Tot i el seu "rotund rebuig a les conductes incíviques" de Joan Carles I, Sánchez ha negat que estigui actuant així gràcies a la inacció per part de l'Agència Tributària, ja que ha pogut eludir un delicte fiscal gràcies a que no hi ha hagut una denúncia per part d'Hisenda. "No es pot qüestionar per a res la professionalitat i l'autonomia de l'Agència Tributària. En això vull ser molt clar de la mateixa manera que he expressat de forma rotunda el rebuig a conductes incíviques", ha dit.

La segona regularització fiscal del rei emèrit no és, per a Carmen Calvo, "una bona notícia en el sentit de l'ètica". Ara bé, la vicepresidenta espanyola assegura que el govern espanyol "no pot parlar d'expedients" fiscals perquè "formen part de les relacions segures" dels ciutadans amb l'Administració, però sí que ha defensat, en una entrevista a Canal Sur Radio, que l'Estat ha actuat "amb el rigor necessari" davant "qui pot estar incomplint les obligacions que tots tenim".

Calvo ha valorat d'aquesta manera la segona regularització fiscal que ha fet Joan Carles I pagant quatre milions d'euros a Hisenda per regularitzar vuit milions que va rebre entre el 2016 i el 2018 com a regals d'una fundació que tenia també com a beneficiari l'actual monarca Felip VI. El mes de desembre passat, el rei emèrit ja va pagar a Hisenda fins a 678.393 euros per evitar una investigació fiscal sobre les targetes opaques. L'objectiu d'aquest nou pagament és eludir un possible delicte fiscal per haver defraudat una quantitat superior a 120.000 euros.

Calvo ha insistit que la nova regularització demostra que Espanya "és un país que funciona i que exigeix comptes a tothom per igual", perquè "és una democràcia amb un estat de dret rigorós on ningú es pot saltar la llei". En la mateixa línia, Salvador Illa ha assegurat que aquesta regularització demostra que el rei emèrit "no està per sobre de la llei i ha de complir amb les seves obligacions fiscals".

Ara bé, el vicepresident segon del govern, Pablo Iglesias, ha sigut més crític amb aquesta nova regularització. Iglesias ha criticat els que "aplaudeixen" el monarca emèrit en una piulada a Twitter. "La pregunta no hauria de ser per què nosaltres no aplaudim certes coses, sinó per què aplaudeixen els altres", ha escrit el líder de Podem, referint-se als retrets que va rebre per no haver aplaudit Felip VI en l'acte pels 40 anys del 23-F celebrat al Congrés.

stats