Post 23-J
Política 16/08/2023

El BNG votarà Armengol per presidir el Congrés

Patxi López (PSOE) confia que sigui elegida i hi hagi un govern progressista

ARA Balears
3 min
El diputat electe de la formació gallega,  Néstor Rego

PalmaEl diputat electe del Bloque Nacionalista Gallego (BNG) Néstor Rego ha confirmat aquest dimecres que votarà a favor de la candidata del PSOE a presidir el Congrés, Francina Armengol. Així mateix, ha donat suport que ERC i Junts tinguin grup parlamentari propi, perquè això "alleugeraria" el Grup Mixt.

Per a Rego, així es reconeix la "pluralitat" que existeix en el Congrés i es facilita la feina de totes les forces polítiques. "Per tant, creim que és bo que aquesta proposta surti endavant", ha manifestat en una entrevista a RNE, recollida per Europa Press, tot i que no ha entrat a valorar la candidatura concreta d'Armengol. A més, Rego ha volgut precisar que el suport del BNG es limita de moment a la formació de la Mesa del Congrés aquest dijous. "Després vindrà la investidura", ha assenyalat, "una segona fase" en la qual, segons ha destacat, "no donaran un xec en blanc als socialistes i exigiran un acord "sobre l'agenda gallega".

"Ha d'haver-hi un acord clar de compliment dels compromisos polítics a Galícia, que, al cap i a la fi, és el que ens interessa. Esperam que puguem arribar a aquesta fase i que es pugui avançar en aquesta agenda gallega, perquè seria molt positiu", ha expressat.

Així mateix, el diputat ha advertit al PSOE que el suport del BNG a una investidura depèn de si Sánchez té un "compromís clar" amb Galícia i ha recalcat que una repetició electoral "no seria positiva per a la societat".

A més, ha indicat que "és possible" que la Mesa del Congrés tiri endavant i "no la investidura", perquè les forces basques i catalanes competeixen entre elles en els seus territoris i poden tenir altres interessos, però per al BNG seria "bo" que prosperassin les dues.

D'altra banda, Rego també s'ha pronunciat durant l'entrevista sobre la possibilitat que Junts i ERC puguin tenir un grup parlamentari propi en el Congrés, després que cap dels dos aconseguissin ni els escons ni el percentatge de vot necessaris.

Patxi López expressa el desig que Armengol surti elegida presidenta del Congrés aquest dijous

El portaveu del PSOE al Congrés, Patxi López, ha manifestat aquest dimecres el desig que Armengol surti elegida aquest dijous presidenta del Congrés i que hi hagi un govern progressista. Així s'ha expressat López, que ha estat ratificat com a portaveu socialista en el Congrés, a la pregunta de si el PSOE està preparat per a una repetició electoral si Junts, aquest dijous, no els dona suport. López també ha insistit en la "discreció" de les negociacions amb els partits per no revelar detalls.

Per la seva part, el batle de Barcelona, Jaume Collboni, ha expressat aquest dimecres la voluntat "que hi hagi acord" i Armengol sigui la pròxima presidenta del Congrés. "El president Sánchez ha fet una proposta immillorable", ha assenyalat Collboni, que ha valorat que la proposta perquè Armengol presideixi el Congrés mostra les polítiques de progrés que volen els ciutadans, i que Armengol simbolitza l'Espanya progressista rural.

D'altra banda, el diputat de Vox en el Congrés per les Balears, Jorge Campos, ha assenyalat que l'aposta del PSOE per Francina Armengol com a presidenta del Congrés "és la demostració més clara que està alineada amb el separatisme, com hem denunciat del Govern durant els darrers vuit anys". Segons el representant d'extrema dreta, Francina Armengol "és la favorita dels colpistes d'ERC perquè els seus governs a les Balears han estat separatistes". "La presidència de la cambra que representa el poble espanyol en mans de qui volen enfrontar-nos i separar-nos. És el PSOE", ha manifestat Campos.

stats