Política 10/03/2018

Els batles i batlesses socialistes demanen que es derogui la Llei Montoro

A la reunió han denunciat els límits que suposa la regla de despesa per als ajuntaments i han demanat més autonomia local i financera

Ara Balears
2 min
Els batles i batlesses socialistes demanen que es derogui la Llei Montoro

PalmaEl PSIB-PSOE ha reunit avui els batles i batlesses socialistes de les Illes, representants dels consells insulars i de les executives autonòmiques i insulars per analitzar la nova proposta del Ministeri d'Hisenda relativa a les finances locals.

Francina Armengol ha qualificat la mesura d'"absolutament insuficient". La secretària general del partit ha recordat que els ajuntaments tenen 500 milions d'euros als bancs que Montoro no els permet gastar, tot i que són ingressos que provenen dels imposts dels ciutadans.

En aquest sentit, Armengol també ha volgut deixar clar que “mirarem amb lupa l’acord entre el Ministeri d’Hisenda i la FEMP per veure la lletra petita i el pressupost que planteja el senyor Montoro”, tenint en compte que l’acord només preveu deixar gastar el superàvit del 2017, la qual cosa “és totalment insuficient”.

Per acabar amb aquesta situació, Armengol ha reclamat “aixecar la regla de despesa i derogar la llei Montoro, que ha servit per maquillar el dèficit del govern d’Espanya, més autonomia local i financera per tal que els batles i batlesses puguin decidir on volen invertir els ingressos dels ajuntaments d’acord amb els compromisos electorals amb els ciutadans i ciutadanes”.

En aquest mateix sentit, s’ha pronunciat el secretari de política municipal del PSIB-PSOE, Rafa Ruiz, qui ha lamentat que “ens vam presentar a unes eleccions prometent que faríem coses per als nostres municipis, però Montoro no ens deixa donar respostes a la ciutadania”. En concret, el socialista ha criticat que aquesta normativa no permet donar resposta a per què no hi ha més policia al carrer, per què no hi ha més escoletes o per què no es poden obrir més hores les biblioteques.

Un dels exemples més absurds de la nova proposta que fa Montoro es troba a l’Ajuntament d’Inca, ja que, tal com ha explicat el batle, Virgilio Moreno, “només podríem invertir 3 milions dels 17 que Inca té als bancs, els quals provenen de les butxaques dels inquers i les inqueres”.

Per això, el batle socialista ha reclamat a Montoro i Rajoy “que desaparegui la regla de despesa perquè és un instrument que intervé els ajuntaments; volem autonomia local i fer servir els doblers dels ciutadans en les coses que hem compromès, perquè som els batles i batlesses qui millor coneixem les necessitats dels nostres municipis”.

stats