Política 14/02/2023

La batalla per Eivissa entre el PP i el PSIB entra al Parlament

La candidatura del conseller d'Habitatge i Mobilitat al Consell Insular, i les acusacions de prevaricació i coacció contra l'actual president, accentuen els intents de desgast dels partits

3 min
El conseller i candidat socialista al Consell d'Eivissa, Josep Marí, amb el president de la institució insular, Vicent Marí, al fons

PalmaA partir d'una estratègia perfectament premeditada, Iago Negueruela i Mercedes Garrido, dos dels consellers amb més força dins el Govern, van utilitzar dues preguntes del PP en la sessió de control d'aquest dimarts per atacar el diputat i president del Consell d'Eivissa, Vicent Marí. La consigna era la mateixa: "Les ombres del PP de sempre". La citació a declarar de Marí el pròxim març, acusat de prevaricació, tràfic d'influències i coacció, s'ha convertit en una arma electoral per al PSIB per intentar guanyar presència en una de les grans places on, segons les enquestes, tenen menys possibilitats de governar. A més, desgastar el PP d'Eivissa també podria suposar presentar batalla per algun diputat al Parlament per aquesta circumscripció, cosa que facilitaria reeditar el Pacte.

Les acusacions al president del Consell es remeten al cas 'La vida islados', judicialitzat a partir d'una denúncia dels socialistes a Anticorrupció. Es tracta d'un vídeo de promoció turística que es va dur a terme en plena pandèmia, però que es va adjudicar per la via d'urgència, sense concurs públic, a la productora Fuera de Escena Ibiza S.L., per un valor de 250.000 euros. El president del Consell s'ha escudat en tot moment en la necessitat de potenciar el sector en el primer estiu amb el coronavirus, i de fet ha reiterat que "ho tornaria a fer i no me'n penet".

Així i tot, fa uns dies va entrar en escena la que fou interventora de Marí, qui s'ha personat com a acusació particular en el cas, i sosté que el president del Consell la va coaccionar. La funcionària, que ha contractat per a la seva defensa l'exfiscal Pedro Horrach, va emetre una nota d'objecció al pagament d'una factura de 164.257 euros a l'empresa adjudicatària del vídeo 'La vida islados'. Així i tot, Marí va declarar que "hi pot haver interessos ocults i polítics" darrere les acusacions de la interventora, i va definir la situació com a "surrealista".

Aquest fet ha suposat un argument per a l'esquerra: "Als ciutadans d'Eivissa els preocupa que el president del Consell estigui acusat d'un presumpte delicte de prevaricació, tràfic d'influències, i acusat de coaccions per part de la interventora", apuntava Garrido en la seva resposta a la diputada Núria Riera. La consellera i també Negueruela van esperar a parlar sobre el cas de Marí en la segona rèplica de les seves preguntes de control, quan els diputats de l'oposició ja no tenen dret a contestar.

"És una pena pels empresaris que es presenten a licitacions públiques en igualtat. Vostès confonen el petit empresari amb l'empresari proper", va criticar Negueruela. "Digueu a la senyora Prohens que la llibertat no és contractar qui un vol", va afegir. De moment, Marí està citat a declarar el mes vinent, tot i que la seva defensa va sol·licitar ajornar-ho fins al juny, que suposaria retardar-ho fins després de les eleccions, un fet que critiquen des del PSIB.

L'estratègia del PP amb Josep Marí

A l'altra banda se situa el PP. Fa mesos que es troba immers en una estratègia per desgastar Josep Marí, candidat del PSIB al Consell d'Eivissa i conseller de Mobilitat i Habitatge, per assegurar-se revalidar el govern insular. És una tònica que Marí sigui el protagonista de gran part de les preguntes de control cada dimarts, un paper que també es reparteix amb la consellera de Salut, Patricia Gómez.

L'accés a l'habitatge s'ha convertit en una de les grans problemàtiques per als ciutadans de les Balears, i és una realitat que reconeixen des del mateix Govern, fins i tot pel que fa a la cap de l'Executiu, Francina Armengol. És per aquest fet que el PP accentua l'exposició pública del conseller que gestiona aquesta àrea, i que es disputarà la presidència del Consell amb Vicent Marí.

stats