Crisi Sumar-Podem

Les bases de Podem a Galícia rebutgen presentar-se a les eleccions autonòmiques amb Sumar

Pablo Iglesias havia demanat a la militància rebutjar el preacord de coalició

3 min
La líder de Podem, Ione Belarra, i la futura candidata del partit a les europees, Irene Montero, aquest dissabte a Madrid.

BarcelonaNo hi haurà coalició entre Podem i Sumar a les eleccions gallegues. Un 62,36% dels inscrits de Podem a Galícia hi ha votat en contra en la consulta interna del partit lila sobre el preacord tancat per les direccions autonòmiques davant les eleccions del proper 18 de febrer. Un 36,25% de la militància, en canvi, s’hi ha mostrat a favor. Els resultats en aquesta consulta eixamplen encara més la distància entre dos espais que, fins fa ben poc, formaven part del mateix grup parlamentari al Congrés.

El preacord a Galícia ja va ser rebut amb fredor per la direcció estatal de Podem, que va evitar pronunciar-se sobre si el fet que Sumar hagués designat una candidata a la Xunta sense primàries, la portaveu Marta Lois, era compatible amb el document polític del partit. L'exdirigent i fundador de Podem, Pablo Iglesias, va anar un pas més enllà: va instar les bases a rebutjar l'acord de coalició i va demanar el vot pel BNG. La direcció es va limitar a apuntar que serien els inscrits qui tindrien l'última paraula.

Les primeres reaccions no s'han fet esperar. La secretària general de Podem, Ione Belarra, llegeix en els resultats de la consulta un aval a la nova estratègia del partit de marcar un perfil propi i defensar la seva autonomia. "La gent de Podem vol que el nostre projecte sigui respectat. Està orgullosa del que som, del que hem fet i del que podem fer en un futur", ha dit en un missatge a X. També ha mostrat el seu suport a la dirigent lila Isabel Faraldo, candidata oficialista de Podem i guanyadora de les primàries celebrades en paral·lel a la consulta sobre la coalició. En la mateixa línia s'ha pronunciat l'exministra d'Igualtat i candidata de Podem a les europees, Irene Montero.

Faraldo, exregidora de Corunya i militant de Podem des de 2014, tindrà el repte d'encapçalar una candidatura de Podem sense Sumar a Galícia. Comptarà, en canvi, amb el suport d'Aliança Verda, partit que a nivell estatal forma part de la plataforma Sumar. A Galícia, però, Aliança Verda continua apostant per formar part de la candidatura dels liles, segons ha confirmat el partit a X després de saber-se els resultats de la consulta.

Sumar: "Hem fet el que havíem de fer"

Per ara, ni Yolanda Díaz ni Marta Lois s'han pronunciat públicament sobre el cop de porta de Podem a la coalició gallega. Fonts de Sumar, però, lamenten el resultat de la consulta, en què hi han participat uns 2.500 inscrits de Podem Galícia entre dijous i divendres. "Nosaltres hem fet el que havíem de fer", afirmen aquestes fonts, segons recull Europa Press. En qualsevol cas, a Sumar consideren que s'ha perdut una "oportunitat històrica" de plantar cara a la majoria absoluta del PP a Galícia des d'un front unitari d'esquerres que també incloïa IU. Segons dades del partit, Sumar té uns 3.000 inscrits en aquesta comunitat autònoma (a tot l'estat en té 70.000).

El preacord que les bases han tombat donava a Podem el segon lloc a la circumscripció de la Corunya, el primer a Lugo, el tercer a Ourense i el quart a Pontevedra. A les últimes eleccions, la coalició entre Podem, EU i Anova –l'escissió del BNG– es va quedar sense representació en perdre els 14 representants que havia assolit el 2016, quan es va convertir en la segona força. La cúpula de Podem considerava que, vistos els precedents, hi havia poques probabilitats que el partit obtingués una bona representació amb els llocs que li assignava el preacord.

El nou terratrèmol amb Podem arriba en un moment clau per al futur de Sumar, que activarà al gener els preparatius per oficialitzar-se com a partit amb una ponència política.

stats