Negociacions per a la investidura a l'Estat

Les bases del Consell de la República votaran si Puigdemont ha de "bloquejar" la investidura de Sánchez

Un militant assoleix els avals necessaris per forçar una consulta entre el 17 i el 23 d'octubre

2 min
L’expresident Carles Puigdemont durant la seva intervenció a distància ahir a l’acte del Consell per la República a la plaça Catalunya de Barcelona.

BarcelonaEl rei Felip VI ha designat aquest dimarts Pedro Sánchez com a candidat a la investidura i a partir de demà mateix començarà la ronda de contactes amb Sumar. De moment no hi ha dates encerclades al calendari més enllà del límit per elegir president –27 de novembre–, però aquest dimarts ha aparegut una cita rellevant abans del dia D: el Consell per la República, que presideix Carles Puigdemont, consultarà a les seves bases per decidir si promou el bloqueig de la investidura. La votació es farà de forma telemàtica entre el 17 i el 23 d'octubre, és a dir, en plena negociació entre el PSOE i Junts per Catalunya. I enmig de tot plegat, el mateix Puigdemont, president del Consell i negociador principal de Junts amb el PSOE.

"¿El Consell per la República ha de promoure el bloqueig a la investidura del president a l'estat espanyol per part dels partits independentistes catalans?", diu la pregunta que han rebut aquest dimarts els registrats al Consell via correu electrònic, segons ha avançat l'ACN i ha confirmat l'ARA. No es tracta d'una consulta feta a iniciativa del Consell del Govern, sinó una votació que es farà a petició d'una part de la militància, que ha aconseguit recollir els avals necessaris perquè es convoqui la votació. Dels 90.142 registrats amb dret a vot, s'han recollit 1.064 avals, que superen l'1% del cens que marquen els estatuts interns de l'entitat per forçar que hi hagi una consulta.

Què pot implicar aquesta votació? Oficialment, des de Junts mantenen l'hermetisme sobre si se sentiran vinculats pel que demani el Consell, malgrat que diversos dirigents en privat admeten que impactarà de ple en les negociacions amb el PSOE i que pot situar en un escenari complex l'expresident. Si el resultat de la consulta és que el Consell ha de promoure el bloqueig, ¿Puigdemont, que presideix l'ens, mantindrà les converses amb els socialistes? Ara per ara és una incògnita.

També el que sortirà a la votació: des de dins del Consell no tenen clar quin serà el resultat. Un membre de l'organització recorda que abans de les eleccions espanyoles un sector de l'assemblea de representants –ara en procés de reforma– va intentar que el CxR cridés a l'abstenció i va acabar fracassant.

A tocar del català

La setmana del 17 al 23 d'octubre és clau per a les negociacions de la investidura: ja haurà passat la manifestació en contra de l'amnistia a Barcelona del dia 8 i també la Hispanitat, en què el PSOE tornarà a patir la pressió de la dreta. És a dir: és a partir d'aquesta setmana quan està previst que s'acceleri tot, tenint en compte que els socialistes pretenen tancar una entesa ràpida. Alhora, el resultat de la votació també serà un dia abans d'una cita important per a Junts i Puigdemont: el 24 d'octubre hi ha una nova reunió del Consell de la Unió Europea per decidir sobre l'oficialitat del català, una de les carpetes més rellevants de la negociació entre el PSOE i els juntaires.

stats