Corrupció

Bárcenas i el PP van mantenir contacte a través d'intermediaris després del judici de la Gürtel

L'actual conseller d'Interior i Justícia de la Comunitat de Madrid, Enrique López, va facilitar la comunicació

2 min
L'extresorer del PP Luis Bárcenas, al banc dels acusats en el judici sobre la caixa B

MadridEl judici per la caixa B del PP posa de manifest el xoc entre el partit conservador i qui va ser el seu tresorer fins al 2009, Luis Bárcenas, malgrat que els últims anys les dues parts hagin mantingut relació amb l'objectiu d'aconseguir un win-win que no ha arribat. Tal com han avançat aquest dimarts El Confidencial i El Mundo, l'advocat del PP Jesús Santos i un amic íntim de Bárcenas, Agustín de Diego, van mantenir més d'una desena de trobades quan el judici sobre la primera època de la Gürtel va quedar vist per a sentència el 2017. Enrique López, magistrat de l'Audiència Nacional en aquell moment i ara conseller d'Interior i Justícia del govern d'Isabel Díaz Ayuso a la Comunitat de Madrid, els va posar en contacte i se'n va desentendre, tal com apunten fonts del seu entorn citades per Efe.

"S'hi dirigeix una persona en el seu entorn de treball i li diu que l'advocat que ho porta és aquest. «Si necessites alguna cosa contacta amb ell». Sembla que això és habitual", ha afirmat el president del PP, Pablo Casado, en una entrevista a RAC1 en relació al paper de López. A poc a poc es va traient l'entrellat de l'entrevista de Bárcenas a El Mundo d'aquest diumenge, en la qual suggeria que havia negociat amb membres vinculats a la direcció actual del PP i que un d'ells formava part de la junta directiva. Immediatament, Génova desmentia que cap persona de la cúpula tingués línia oberta amb Bárcenas i amenaçava amb presentar una denúncia contra l'extresorer. Diumenge mateix, el seu advocat, Gustavo Galán, matisava el que explicava el diari.

Ara es revela que els últims mesos hi ha hagut aquesta comunicació entre Santos –representa el PP al judici sobre la caixa B– i l'amic de Bárcenas. Tal com va explicar l'extresorer en el seu escrit traslladat la setmana passada a la Fiscalia Anticorrupció, ha procurat que la seva dona, Rosalía Iglesias, no entrés a la presó i va obtenir una suposada promesa del PP que així seria. Res més lluny de la realitat: Iglesias va ser condemnada a prop de 13 anys de presó i està empresonada. Bárcenas se sent traït per la formació política i ha decidit engegar el ventilador, així com fer del judici que se celebra a l'Audiència Nacional un focus on passar comptes amb la direcció anterior del PP. Tant és així que el seu advocat va anunciar aquest dilluns durant el tràmit de qüestions prèvies que sol·licitarà un acarament entre Mariano Rajoy i Bárcenas. Santos i aquest dilluns Casado han coincidit que aquest moviment és una manera de contribuir al "circ" que, al seu entendre, representa el judici sobre la caixa B.

Casado a la comissió Kitchen

Els afers del PP amb la justícia tenen la seva derivada al Congrés un dia més amb la comissió d'investigació sobre el cas Kitchen, en què el PSOE vol que Bárcenas declari de manera prioritària. El portaveu adjunt dels socialistes a la cambra baixa, Rafael Simancas, ha explicat que el seu grup parlamentari proposarà que l'extresorer del PP sigui dels primers a declarar, juntament amb els comissaris policials, informa Mariona Ferrer i Fornells. El PSOE creu que després haurien de desfilar-hi els perfils polítics i, en funció de les declaracions, es podria optar per la compareixença de Pablo Casado.

stats