Corrupció

Bárcenas afirma al jutge que va entregar un sobre amb 60.000 euros a Aguirre per a la campanya del 2007

Institucions Penitenciàries concedeix a l'extresorer del PP els dos primers permisos

3 min
L'extresorer del PP Luis Bárcenas, al banc dels acusats en el judici sobre la caixa B

MadridLuis Bárcenas continua esbombant informació i aquest dimecres quin n'ha resultat esquitxada ha sigut l'expresidenta de la Comunitat de Madrid Esperanza Aguirre. L'extresorer del PP l'ha implicat en el cobrament de diner negre vinculat a donacions d'empresaris en el marc de la trama Púnica, que investiga el presumpte finançament irregular del PP de Madrid i sobre la qual ha declarat com a testimoni davant el jutge Manuel García Castellón. En aquest cas, però, no hauria sigut una desviació per a complements salarials, sinó un sobre de 60.000 euros que s'haurien dedicat a sufragar despeses de la campanya de les eleccions autonòmiques del 2007. Segons informen alguns mitjans, l'extresorer del PP ha identificat com a donant el president de la constructora Ploder, Luis Gálvez, que posteriorment hauria sigut beneficiari d'una adjudicació pública.

Aquestes manifestacions s'han produït el mateix dia en què s'ha sabut que Institucions Penitenciàries ha concedit a Bárcenas els dos primers permisos penitenciaris des que va ingressar a la presó pel cas Gürtel. La junta de tractament de Soto del Real ha acceptat la petició de l'extresorer del PP després que l'Audiència Nacional avalés també l'acumulació de penes i dictaminés que Bárcenas havia de complir un màxim de 12 anys de presó. Va ser condemnat a 29 anys, però la llei preveu aquesta rebaixa, que resulta de triplicar la pena del delicte més greu pel qual va ser condemnat, que va ser de quatre, tant pel de blanqueig de capitals com pel delicte contra la hisenda pública.

Així, l'extresorer del PP, que ja fa gairebé quatre anys que és a Soto del Real, ha complert una quart part de la condemna i ja pot optar a permisos. La junta de tractament n'hi ha concedit dos de sis dies cadascun, però falta que el jutge de vigilància penitenciària ho ratifiqui. A la formació de Pablo Casado no li ha semblat una casualitat que arribin els primers permisos per a qui es refereixen com a "delinqüent" i, tot i que va prometre no parlar més del passat corrupte del partit quan va anunciar el canvi de seu, en una piulada ha escrit en majúscules: "PACTA SUNT SERVANDA". Es tracta d'una expressió coneguda en l'àmbit del dret que significa "els pactes hi són per complir-se".

El context judicial de Bárcenas és ampli i dimarts l'entorn de l'extresorer del PP també va donar a conèixer que acceptava la repatriació de 22 milions d'euros en comptes bancaris a Suïssa que es corresponen amb els diners que l'Audiència Nacional va dictaminar que havia ocultat arran de la trama Gürtel. La secretària d'executòria del tribunal, després que el Tribunal Suprem ratifiqués les condemnes, va iniciar els tràmits per a la devolució dels diners dels líders de la xarxa corrupta, també els de l'empresari Francisco Correa i l'exsecretari d'organització del PP de Galícia Pablo Crespo. En total, 50 milions d'euros.

Dilluns vinent Bárcenas tornarà a ser protagonista amb la declaració com a acusat en el judici sobre la caixa B del PP que va començar fa unes setmanes a l'Audiència Nacional, però que es va haver de suspendre pel positiu per coronavirus d'un altre acusat, l'exgerent del PP Cristóbal Paéz. Un cop ja recuperat, aquest dilluns es reprendran les vistes amb les declaracions dels protagonistes, després que en les primeres sessions només s'abordessin les qüestions prèvies, marcades per la sol·licitud de la defensa de Bárcenas de fer un acarament entre el seu client i l'expresident del PP Mariano Rajoy.

stats