Política 19/11/2021

Les Balears aposten per un canvi en el model energètic per frenar l'augment del preu de la llum

La Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica tindrà un pressupost de 68,7 milions

ARA Balears
2 min
Imatge de la Comissió d’Hisenda i Pressuposts del Parlament de les Illes Balears

PalmaEl Govern balear augmenta un 71,8% el pressupost destinat a la Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica (68,7 milions) amb l'objectiu de canviar el model energètic de l'Arxipèlag i abaratir la factura de la llum. Segons ha informat el vicepresident de l'Executiu i conseller d'aquesta àrea, Juan Pedro Yllanes, amb aquesta partida el Govern referma el compromís de fe polítiques que permetin lluitar contra la pobresa energètica i, que, a més, tindran un clar efecte positiu sobre el canvi climàtic.

Yllanes ha explicat que per lluitar contra la pobresa energètica i frenar l'increment del preu de la llum, el Govern continuarà lluitant per millorar els serveis de recàrrega pública. El conseller ha explicat que l'Executiu preveu arribar als 1.000 punts de recàrrega públics "tan prest com sigui possible i abans de la data acordada (el 2025). A més, també destinaran una gran part del pressupost destinat a la transició energètica a fomentar l'ús de l'energia solar dels illencs i les empreses de la Comunitat.

Durant la Comissió d'Hisenda i Pressuposts del Parlament de les Illes Balears per explicar el pressupost de la Conselleria previst per al 2022, Yllanes ha destacat que aquests pressupostos tindran un paper clau en la reactivació econòmica de la Comunitat Autònoma "a través de la transformació i millora del model productiu de les Illes, sempre amb una aposta ferma per la sostenibilitat". En aquest sentit, el conseller ha fet una menció especial al Fons Illes Sostenibles dels Fons Next Generation, dotats amb un pressupost de 230 milions d'euros.

A més, Yllanes ha celebrat l'increment dels pressupostos de la Conselleria i ha explicat que la partida destinada a combatre el canvi climàtic i accelerar la transició energètica ha passat de 10,6 milions d'euros el 2021 a prop de 40 milions.

Més fons per diversificar l'economia balear

Yllanes ha informat que els pressupostos per diversificar l'economia han augmentat un 5,5% i actualment el Govern té com a objectiu prioritari "protegir el nostre sector industrial enfront de les conseqüències derivades de la pandèmia". "Consideram essencial complementar les mesures de liquiditat, finançament, protecció laboral i agilitat administrativa", ha destacat el vicepresident i conseller.

L'exhumació de fosses rep gran part del pressupost de Memòria Històrica

La Direcció General de Memòria Democràtica manté un pressupost d'1.162.448 euros, molt similar a l'anterior, amb els objectius de continuar executant la Llei de fosses i la Llei de memòria i reconeixement democràtic, lleis que garanteixen els drets més fonamentals d'una democràcia, com són els drets humans. Amb aquesta partida, el Govern preveu continuar amb el tercer Pla d'exhumacions i preparar el quart i crear un banc d'ADN de víctimes de la repressió i infants robats, entre d'altres. A més, s'impulsarà la creació d'una biblioteca virtual amb documentació de totes les causes, es digitalitzaran milers de documents físics i s'ordenaran en un espai accessible per a tothom gràcies a una partida de 100.000 euros.

stats