Política 27/04/2016

Baldoví: "L'immobilisme del PSOE respecte al seu pacte amb C's ha fet impossible l'acord de govern"

El portaveu de Compromís al Congrés lamenta que no hi hagi hagut acord de govern perquè "hi ha una majoria clara de canvi"

Acn
2 min
Joan Baldoví durant la roda de premsa oferida després de la seva trobada amb el rei.

ValènciaEl portaveu de Compromís al Congrés dels Diputats, Joan Baldoví, ha atribuït a "l'immobilisme" del PSOE la impossibilitat d’arribar al pacte de govern proposat aquest dimarts per la coalició valenciana per evitar la repetició de les eleccions. En declaracions a 'El matí de Catalunya Ràdio' i 'Els matins', de TV3, Joan Baldoví ha lamentat que no s’hagi arribat a un acord, perquè "sí que hi ha una majoria de canvi i es veurà aquesta vesprada en el darrer ple, una majoria que és capaç d'aprovar coses i que algú per diferents motius no ha volgut que es posés en marxa".

El portaveu de Compromís ha indicat que el PSOE "no s'ha volgut moure ni un mil·límetre del seu acord amb C's" i ha considerat "inacceptable" la contraproposta socialista d'un govern en solitari condicionat al suport a la investidura i als pressupostos per part de la resta de grups. "Era més aviat una excusa per no fer cap passa endavant, trencar definitivament i anar a eleccions", ha assenyalat.

Baldoví ha explicat que l'acord proposat s'inspira en el pacte del Botànic –pacte de govern que dóna sustent a l'executiu de la Generalitat Valenciana– amb "un acord molt genèric on tothom ens poguéssim sentir còmodes o no gaire incòmodes". Amb tot, ha indicat que l'important era "que ni Rajoy ni el PP estigués ni un dia més a la Moncloa, i el dia a dia s'encarregaria de fer-nos veure que sí que hi havia una majoria de canvi".

Preguntat per què ha estat possible un acord amb el PSPV-PSOE al País Valencià i no amb Pedro Sánchez, Baldoví ha assenyalat que el PSOE "tenia por que Podem estigui al govern, quan un partit té 90 escons i l'altre, 64. Si hi ha un acord en grans temes hi hauria d'haver acord al govern".

A favor del dret a decidir

En relació amb la poca concreció sobre la consulta sobiranista a Catalunya al document traslladat als partits, Baldoví ha explicat que s'expressa "deliberadament de manera genèrica", però que la posició del partit és que en democràcia les qüestions es resolen "o amb el diàleg o posant-ho en mans dels ciutadans". Amb tot, ha remarcat que la posició de Compromís és "que els ciutadans puguin decidir el seu futur".

Preguntat sobre si amb el plantejament de l'acord del Prado Esquerra o Democràcia i Llibertat s'hi podrien sumar, Joan Baldoví ha expressat que no és el mateix "un govern amb Podem, les confluències i Compromís, que tenim una sensibilitat nacional que no tenen PP o C's". En aquest sentit, ha afegit que per a Catalunya i el País Valencià "hauria estat millor un govern amic a l'estat espanyol que intentar jugar a una altra partida, que les cartes no surtin i anem a una involució encara més grossa".

Sobre les noves eleccions, el portaveu de Compromís s'ha mostrat partidari de reeditar la coalició amb Podem i incorporar-hi Esquerra Unida. Baldoví s’ha mostrat convençut que aquest pacte tindrà més vots que el PSOE, però que potser amb la llei electoral sortiran perjudicats amb escons.

stats