Discurs d'investidura
Política 18/06/2021

Ayuso pica l'ullet a Vox per garantir-se un mandat plàcid

Promet un xec nadó que exclou immigrants, aprimar el govern i no complir la llei d'eutanàsia

3 min
Isabel Díaz Ayuso durant el discurs d'investidura davant de l'Assemblea de Madrid.

MadridIsabel Díaz Ayuso serà reelegida demà divendres presidenta de la Comunitat de Madrid amb els vots de Vox. La líder popular va assegurar que convocava eleccions anticipades perquè no hi hagués tuteles de cap banda al seu govern –en referència a Ciutadans–, però tot i l’àmplia majoria segueix depenent de l’extrema dreta. N’ha deixat constància aquest dijous durant el discurs d’investidura, pensat per tornar a reeditar el govern d’aquí dos anys, quan de nou hi hagi eleccions autonòmiques, i girar full a la gestió del covid després que justament ahir l’Institut Nacional d’Estadística (INE) donés a conèixer que Madrid és la comunitat que de lluny va tenir més excés de mortalitat, un 41,2%, el 2020.

Un discurs molt ideològic on, a més de carregar contra Pedro Sánchez pels indults només començar a parlar –ha promès ser el “mur” contra el president espanyol–, ha anunciat de seguida ajudes per al foment de la natalitat de les quals queden excloses les mares joves que no portin 10 anys empadronades a Madrid. Una iniciativa que ha agradat a Vox, com també la decisió, finalment, d’aprimar el govern i que només tingui nou conselleries –quatre menys– i cap vicepresidència, a més d'una norma per garantir l’objecció de consciència dels facultatius pel que fa a la llei d’eutanàsia.

Però el discurs també s’ha centrat en defensar les essències del PP –com la baixada d’impostos, amb la promesa d’una llei per blindar l’autonomia fiscal de la Comunitat de Madrid davant de l’harmonització fiscal que prepara la Moncloa– i en intentar apoderar-se d'algunes de les banderes de l’oposició, com el discurs ecologista i feminista. Si a principi del 2020 negava que la contaminació provoqués morts, la líder popular ha promès aquest dijous que “aquesta serà la legislatura més verda”. També ha assegurat que “el vertader feminisme és ajudar les dones de totes les edats, sigui quin sigui el seu projecte de vida i no enfrontar-les amb els homes”.

Un ajuda desigual

Sorprenentment, Ayuso ha venut com a principal compromís del seu mandat el foment de la natalitat amb l’anunci d’una ajuda per a mares menors de 30 anys de 500 euros al mes des dels cinc mesos de gestació fins als 2 anys. Un subsidi, doncs, d’un total de 14.500 euros per a les mares que cobrin a l’any com a màxim 30.000 euros. Tant Més Madrid com el PSOE i Unides Podem han criticat la mesura per considerar que és “excloent” i va destinada només a les “famílies que tenen pedigrí”, en paraules de la portaveu dels primers, Mónica García, ja que es demana que portin 10 anys empadronades. El cas és que la mesura té truc: segons dades del 2019, només pot beneficiar com a màxim 12.141 dones, i representaria a tot estirar un 0,3% del pressupost. Això, sumat al fet que es concedirà a partir del cinquè mes de gestació, s’ha interpretat com una iniciativa antiavortista.

L’altra promesa d’Ayuso, fins ara incomplerta, ha sigut la reducció de mig punt de tots els trams de l’IRPF. El PP defensa que beneficiarà sobretot “les rendes més baixes”, mentre que l’oposició denuncia que es tracta d’una mesura sobretot per al 2% més ric. La novetat és que la presidenta madrilenya assegura que aquest cop sí que s’aprovarà la rebaixa, aquesta tardor mateix, dins d'uns nous pressupostos perquè entri en vigor el 2022. En això hi ha sintonia amb Vox, que tindrà la paella pel mànec per decidir si Ayuso finalment tira endavant els primers comptes des que va arribar el 2019 a la presidència de Madrid prometent “la baixada d’impostos més gran”. L’extrema dreta ja va enviar un avís a Ayuso a principis de setmana, quan va votar a favor del primer tràmit per crear una comissió d’investigació a l’Assemblea de Madrid sobre les morts a les residències. La líder popular ha esquivat avui aquest tema i ha promès més recursos en sanitat, just un dia després que comencés el tancament d’alguns centres de salut.

Lliure i liberal han sigut les paraules que més ha utilitzat una Ayuso vestida de blanc de dalt a baix i que tenia a la tribuna la seva mentora política pendent de tot el discurs, l’expresidenta Esperanza Aguirre. El líder del PP, Pablo Casado, no ha assistit al debat, ja que era a Barcelona a les jornades del Cercle d’Economia. La relació entre els dos líders no passa pel millor moment perquè Ayuso cada cop marca més el pas del futur del partit.

stats