Coronavirus

Ayuso, sobre la negativa a traslladar les persones grans durant la pandèmia: "Als hospitals també es morien"

La presidenta de la Comunitat de Madrid defensa la seva gestió durant la fase més crítica de la pandèmia

ARA
3 min

Madrid"No se salvaven enlloc". Aquest ha estat un dels arguments utilitzats per la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso (PP), per defensar la gestió del seu govern durant la fase més crítica de la pandèmia del covid-19 i, en concret, el veto a traslladar persones grans de les residències als hospitals. Aquest dijous, la gestió de la pandèmia sanitària a la regió ha tornat a ocupar gran part del debat de l'Assemblea de Madrid, sobretot després que Manuela Bergerot, diputada de Més Madrid, hagi recriminat a Ayuso el fet de no publicar les actes de les inspeccions policials a les residències durant els primers mesos de pandèmia. "Els seus protocols van condemnar a morir milers de persones grans que no van poder anar a un hospital", li ha recriminat Bergerot. "Als hospitals també es morien", ha respost la presidenta madrilenya.

Familiars i professionals han assenyalat que durant els primers mesos de pandèmia la Comunitat de Madrid va aplicar uns "protocols de la vergonya" a les residències de la regió. En aquests s'hi vetava el trasllat a l'hospital de les persones grans que estaven en un geriàtric. "El meu govern va haver de prendre el control de la situació tot sol, i portar el material sanitari sol, i treballar amb la policia, no a instàncies de la policia, sinó que la policia va formar part del nostre efectiu. Va haver d'entrar a les residències per saber què havia passat. ¿I sap què va passar? Que hi havia morts per tot arreu. A les cases, a les residències, als hospitals, tot col·lapsat. ¿I sap què va passar? Que molta gent gran, quan anaven als hospitals també es morien, perquè quan una persona gran estava greument malalta, amb una càrrega viral molt alta, no se salvava enlloc", ha argumentat Ayuso. "No tenen cor ni humanitat", ha afegit la presidenta madrilenya en mig de la tensió entre PP i Més Madrid.

Ayuso es nega a publicar les actes

Des de fa temps, i sobretot després que la Cadena SER les publiqués aquesta setmana, l'oposició a l'Assemblea de Madrid li exigeix a Ayuso que publiqui els més de 200 informes policials dels primers mesos de la pandèmia sobre la situació a les residències. En aquests informes es constata que no es recollien els cossos de les persones grans que havien mort a les residències, però també l'esgotament físic dels treballadors o la falta de suport per part de la Comunitat de Madrid, segons ha explicat la Cadena SER. "[Aquestes actes] mostren l'abandonament i l'existència real dels protocols de la vergonya que van fer que fins a 7.291 persones grans morissin de forma indigna a les residències de la Comunitat de Madrid", ha dit la ministra de Sanitat, Mónica García (Més País), aquest dijous.

Tot i que damunt la taula hi ha la petició d'un particular que ha sol·licitat a través del Portal de Transparència que la Comunitat de Madrid publiqui les actes de les inspeccions policials a les residències, el govern autonòmic s'hi nega. No només ha recorregut la petició als tribunals, sinó que argumenta que es tracta d'informació que no es pot fer pública perquè conté dades personals i documents que cal reelaborar. Durant els primers mesos de la pandèmia, fins a 9.468 persones grans que estaven en residències de la Comunitat de Madrid van morir. D'aquestes, familiars i professionals han denunciat que 7.291 persones van morir sense rebre atenció hospitalària.

stats