Política 20/12/2013

La llei de l'avortament elimina el supòsit de la malformació del fetus

L'avantprojecte de llei presentat pel ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, estableix que només es podrà avortar quan hi hagi risc per a la mare i en cas de violació. El perill greu per a la salut física o psíquica de la mare haurà de ser avalat per dos informes de metges diferents

M. Eugènia Quetglas
2 min

MadridEl consell de ministres ja ha donat llum verda a l'avantprojecte de llei de protecció de la vida del concebut i dels drets de la dona embarassada. Amb aquesta reforma s'enterrarà l'actual llei de salut sexual i reproductiva que, des del 2010, atorga a les dones el dret d'avortar lliurement fins a la setmana 14 de gestació. Ara es torna a la llei del 85 però revisada de manera regressiva, s'aposta per un model de supòsits però reduït a dos. El ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón, ha suprimit el supòsit de la malformació. Quan entri en vigor la nova legislació, la dona només podrà avortar quan hi hagi un risc clar per a la mare i en cas de violació, i mai es podrà practicar un avortament quan s'hagi superat la setmana 22 de gestació. El govern central entén que, en aquest cas, es pot provocar el part i ajudar a la gestació del nen amb mètodes clínics.

La llei del 1985 aprovada pel govern de Felipe González establia que l'avortament es consideraria un delicte, tret de tres excepcions: si l'embaràs era producte d'una violació es podia interrompre la gestació fins a la setmana número 14, si estava en risc la salut física o psicològica de la mare fins a la setmana 22 i si es detectaven anomalies del fetus també fins a la setmana 22 de la gestació. Ara aquest darrer supòsit desapareix i es fan petits retocs en els altres dos casos, tal com ha explicat el ministre de Justícia a la roda de premsa posterior al consell de ministres.

Per començar, la llei, en paraules del ministre de Justícia, "ofereix noves garanties de comprensió". Què vol dir? Que abans de prendre la decisió de no continuar amb un embaràs s'hauran de valorar totes les possibilitats perquè si s'acaba practicant l'avortament sigui "un consentiment informat i lliure". Una dona podrà avortar durant les 12 primeres setmanes de gestació si l'embaràs és producte d'una violació i sempre que es documenti amb una denúncia prèvia.

En el supòsit que continuar endavant amb l'embaràs pugui posar en perill la salut física o psicològica de la gestant s'hauran de complir una sèrie d'elements per poder avortar. Primer, dos metges hauran d'acreditar aquest perill i no podran treballar en el mateix centre. Si aquest perill per a la dona té l'origen en un problema del fetus incompatible amb la seva vida es demanarà un informe mèdic sobre l'estat de la mare que ho acrediti i un altre informe d'especialista sobre l'embrió, perquè doni fe de l'anomalia. Si el problema del fetus es detecta passades les 22 setmanes de gestació, Gallardón ha explicat que s'aposta perquè es practiqui un part induït, perquè pensen que la tecnologia ha avançat tant que poden garantir-li la vida. "No hi ha embrions de primera i de segona, de la mateixa manera que no hi ha persones de primera i de segona”, ha etzibat el ministre.

Gallardón justifica la seva llei a partir de les doctrines del Tribunal Constitucional. Creu que amb aquesta reforma es resol el conflicte de protegir el dret a la vida dels no nascuts i el de la dona.

stats