Política 28/10/2020

L'Audiència Nacional torna a arxivar la peça en què s'investigava Corinna Larsen

El jutge García-Castellón accepta la petició de la Fiscalia

Ara
2 min
El rei Joan Carles I i la seva examant, Corinna Larsen

MadridEl jutge del cas Villarejo, Manuel García-Castellón, ha tornat a arxivar la peça número 5 del cas, coneguda com a Carol, que va reobrir al juliol per investigar un suposat encàrrec de l'examant del rei emèrit Corinna Larsen al comissari jubilat José Manuel Villarejo per espiar una assistent seva. El magistrat conclou que la Policia Nacional va informar que no s'havien fet consultes en fitxers policials relatives a aquesta persona entre el 7 d'octubre del 2016 i el 3 de novembre del 2017. Durant aquest període de temps únicament es va registrar una consulta d'una persona que no pertany a la Policia Nacional, sinó a l'Agència Tributària. "En conseqüència, les consultes realitzades en aquests fitxers permeten descartar qualsevol acció encaminada a l'obtenció il·lícita d'informació", indica el jutge.

García-Castellón atén la petició de la Fiscalia perquè entén que "no existien elements suficients que permetin sostenir la comissió de delictes de suborn ni de descobriment de secrets en els dos suposats encàrrecs que constitueixen l'objecte de la present investigació, de manera que resulta procedent l'arxivament del procediment". L'arxivament de moment és provisional i encara es pot recórrer. Tanmateix, segueix viva la investigació de la Fiscalia del Tribunal Suprem en contra del rei emèrit, Joan Carles I, per les presumptes comissions de l'AVE a la Meca.

La peça es va obrir el juliol del 2018 amb l'entrada d'un ofici de la Policia Nacional elaborat després d'un escorcoll al domicili de Villarejo, en el qual es va localitzar una carpeta amb anotacions sobre una conversa entre el comissari jubilat i l'empresària. Es va arxivar el setembre d'aquell any per falta d'indicis i es va reobrir aquest juliol després que el cos policial aportés en els últims mesos diversos àudios dels protagonistes. Un últim ofici de la Policia Nacional del 20 de setembre en el qual intentava aprofundir en la investigació va portar la Fiscalia a demanar el sobreseïment de la peça.

En la investigació consten anotacions de Villarejo que el jutge qualifica de "cridaneres" perquè revelen el contacte que manté amb Larsen, i s'infereix un escenari d'entesa en qüestions que no hi ha elements per acotar. "No s'ha pogut trobar cap entrada que confirmi que el dia 8 [es desconeix de quin mes] es veiessin els dos, ni han aparegut més gravacions que constatin que hi podria haver hagut noves cites i amb quina finalitat", diu el jutge, en referència a una nota de Villarejo en què diu: "Veure'ns a París dia 8 amb Corin".

"Aquestes entrades no aporten elements indiciaris rellevants per poder aclarir els encàrrecs objecte d'investigació i no poden configurar-se com el suport sobre el qual sostenir una nova línia d'investigació", diu el magistrat, que constata que no pot mantenir una persona investigada, tenint en compte les conseqüències que això suposa per a la presumpció d'innocència, amb aquesta feblesa en els indicis.

stats