Política 22/02/2023

Armengol demana a la UE que es pugui regular la compra d'habitatges dels no residents

La presidenta del Govern admet "la problemàtica de l'accés per als residents", i reclama "diferenciacions" per a les Illes en el marc normatiu europeu

2 min
La presidenta del Govern aquest dimecres

PalmaLa presidenta del Govern, Francina Armengol, ha reclamat aquest dimecres a la Unió Europea (UE) que, en el marc normatiu comunitari, s'estableixin "diferenciacions" per a les illes del continent per donar solució a "la problemàtica d'accés a l'habitatge per als residents". A la pràctica, la petició es tradueix en la voluntat del Govern de limitar la compra d'habitatges per part de no residents, que requereix un acord previ amb l'Estat i Europa.

Armengol ha fet aquestes declaracions en el transcurs de l'Assemblea de la Comissió d'Illes de la Conferència de Regions Perifèriques i Marítimes (CRPM), que es desenvolupa a Palma aquests dies, i que ha reelegit la cap de l'Executiu illenc com a la presidenta de l'organisme.

Així, Armengol s'ha sumat a les declaracions que ja va fer la setmana passada la consellera de Presidència, Mercedes Garrido, després d'una nota del govern espanyol on es mostrava distant davant la possibilitat que es pugui dur a terme la limitació. Garrido afirmava que la postició de l'Estat "no és un no", i destacava que "l'important és tenir informes tècnics per replantejar-ho i fer una bona negociació amb l'Estat i la UE".

Utilitzant els mateixos termes que Armengol, Garrido reclamava "entendre les especificitats" de les Balears. En aquest sentit, el Govern ja va posar en marxa el passat desembre un grup de treball juntament amb l'Advocacia de la Comunitat Autònoma i la UIB, per analitzar les possibilitats. Unides Podem és el que es mostra més contundent amb la necessitat de la mesura, reclamant "una excepció balear" en el conjunt de l'Estat, que concordi amb la normativa espanyola i comunitària, en el sentit del dret a la propietat i la lliure circulació de capitals.

Comissió d'Illes

Armengol ha centrat el seu discurs a reivindicar que "la insularitat ha de ser reconeguda, i es requereix una especificitat a la normativa estratègica de tota la Unió Europea", perquè "no hi ha res més injust que tractar igual el que és diferent, i les illes són territoris diferents". Així mateix, ha posat sobre la taula altres "dificultats evidents", com per exemple en el transport, en la competitivitat de les empreses o en matèria de transició energètica, ja que les illes estan condicionades a utilitzar el vaixell o l'avió, i per això cal "avançar cap a l'autopista de la mar".

stats