Justícia
Política 20/12/2022

Armengol qualifica de "precedent molt perillós" la decisió del TC de paralitzar la votació de la reforma judicial

La presidenta del Govern afirma que va en contra dels principis democràtics

ARA Balears
2 min
La presidenta del Govern, Francina Armengol

PalmaLa presidenta del Govern, Francina Armengol, ha considerat que la decisió del Tribunal Constitucional (TC) de paralitzar la votació de la reforma sobre la seva pròpia renovació al Senat és un "precedent molt perillós". Cal recordar que aquest dilluns el PP es va sortir amb la seva i els seus magistrats al TC varen aturar la reforma legal de Pedro Sánchez per forçar la renovació de l'òrgan de garanties. Això ha generat una crisi institucional sense precedents a les Corts espanyoles.

En aquest sentit, Armengol ha assenyalat que "llevar a les Corts Generals la capacitat de debatre i legislar per primer pic en la història és un precedent molt perillós que va contra els principis democràtics". En aquest punt, segons ha escrit la líder de l'Executiu balear a Twitter, ha subratllat que "la societat necessita menys renou i més sentit d'Estat. Sumem seny i serenor. Enfortim i defensem la democràcia".

Els sis membres conservadors del TC han fet valer la seva majoria per suspendre la tramitació al Senat que havia sol·licitat el PP, davant la minoria de cinc membres del bloc progressista. Primer han admès a tràmit el recurs, després han tombat les recusacions que havien sol·licitat el PSOE i Unides Podem i, per acabar, després de més de nou hores, han estimat les mesures cautelaríssimes que demanava el PP. Els cinc magistrats progressistes emetran un vot particular. La incògnita ara és si els socialistes tiraran endavant igualment la reforma del Codi Penal a la cambra alta, que no es veu afectada pel fet que una part de la proposició de llei que no hi té res a veure s'hagi suspès.

Crítiques de MÉS per Mallorca

El coordinador general i candidat de MÉS per Mallorca a la presidència del Govern, Lluís Apesteguia, ha destacat que "el bloqueig del Tribunal Constitucional suposa un atac a la sobirania popular en tota regla, fet que ja vàrem denunciar en el seu moment quan afectava els drets democràtics del poble de Catalunya".

En aquest sentit, el líder de la formació ecosobiranista s'ha mostrat sorprès per l'actitud del PSOE, ja que, segons ha apuntat, "ara es mostra cínicament escandalitzat, malgrat que fins avui dia ha estat un col·laborador de la dreta dins el poder judicial". A més, Apesteguia ha recordat que "l'afirmació que ningú està per sobre de la llei no s'adiu amb els membres conservadors del TC, ja que no responen davant res ni ningú amb els seus actes".

Resposta del PP

Per part seva, el portaveu del PP a les Balears, Antoni Costa, ha apuntat que "s'ha posat de manifest que ningú està per damunt de la llei ni de l'estat de dret". Costa ha demanat prudència, responsabilitat, moderació i tranquil·litat, i ha subratllat que en aquests moments "fer servir hipèrboles no és adequat". Amb tot, ha afirmat que el PP s'ha acollit a un recurs legítim i el TC "ens ha donat la raó". "Allò que no es pot fer és aclaparar institucions, s'ha de mantenir la independència de poders", ha conclòs.

stats