Política 15/04/2021

Armengol presidirà la Comissió de les Illes de la Conferència de Regions Perifèriques i Marítimes durant els propers dos anys

La presidenta del Govern ha remarcat la necessitat d'establir una estratègia europea per als territoris insulars

ARA Balears
2 min
La presidenta del Govern, Francina Armengol, durant la junta.

PalmaLa presidenta del Govern, Francina Armengol, presidirà la Comissió de les Illes de la Conferència de Regions Perifèriques i Marítimes durant els propers dos anys. Així ho ha decidit aquest organisme en la 40a junta general anual, que s'ha duit a terme aquest dijous, segons han informat en un comunicat.

Armengol ha intervingut en la ponència Recuperació a les illes de la Unió Europea: focus en oportunitats i reptes i ha subratllat la importància que els territoris insulars s’uneixin "per reclamar tant a les institucions de la Unió Europea com als governs dels estats membres que incloguin les necessitats i les prioritats de les illes en totes aquelles polítiques amb impacte territorial". A més, ha remarcat la necessitat d'establir una estratègia europea per als territoris insulars.

En aquest sentit, la presidenta ha posat el focus en la importància que tindrà l’elaboració d’un estatut europeu de les illes poblades, en el qual les Balears ja estan treballant amb el govern espanyol per poder reconèixer les seves peculiaritats i activar mesures que "ens ajudin a superar els reptes estructurals dels territoris insulars".

Pel que fa a la Comissió, Armengol ha detallat que durant els pròxims dos anys els principals objectius seran establir grups de feina per a les conques marítimes, instar el Parlament Europeu i la Comissió Europea perquè introdueixin mesures de flexibilització que permetin un millor suport financer de la UE als territoris insulars, i impulsar polítiques que facin les illes pioneres en neutralitat climàtica.

La Comissió de les Illes és una de les sis comissions geogràfiques de la Conferència de Regions Perifèriques i Marítimes d’Europa. Es va crear l’any 1980 i representa una població de devers 15 milions de persones. En total hi ha 21 autoritats regionals d'11 països diferents i el seu objectiu és instar les autoritats europees i els seus estats membres a donar una atenció especial a les illes.

stats