Sàhara Occidental
Política 20/02/2023

Armengol premia Amics del Poble Sahrauí un any després del gir de Sánchez amb la regió

El Govern atorga un dels quinze Ramon Llull a l'entitat que lluita pels interessos del Sàhara Occidental, tot i que el govern espanyol aposta per la via marroquina

2 min
Francina Armengol i Pedro Sánchez en un acte electoral

PalmaL'associació Amics del Poble Sahrauí rebrà un dels 15 premis Ramon Llull que el Govern entregarà en un acte institucional el pròxim 28 de febrer a la Llotja de Palma, juntament amb les Medalles d'Or de les Balears. La decisió de l'Executiu no és menor, ja que la presidenta del Govern, Francina Armengol, es va erigir en una de les principals veus crítiques dins el PSOE davant el canvi de posició amb el Sàhara Occidental anunciat per Pedro Sánchez ara fa quasi un any.

El passat 18 de març es va fer pública una carta de Sánchez al rei del Marroc, Mohamed VI, en la qual reconeixia la fórmula marroquina per al Sàhara com "la més seriosa, creïble i realista", amb una autonomia sota la tutela del regne, trencant així amb la posició històrica d'Espanya amb la regió. Això suposava una renúncia, de facto, al referèndum d'autodeterminació que marquen les resolucions de l'ONU.

Des del primer moment, el PSIB i el Govern es van posicionar a favor del Sàhara. "L'esforç ha de ser per aconseguir el Sàhara lliure, el més just per a aquest poble", o "el poble sahrauí mereix viure en pau i en llibertat" foren algunes de les declaracions verbalitzades per Armengol després del gir de guió de Sánchez. Fins i tot el portaveu del Govern, Iago Negueruela, apuntava que "s'han de respectar els drets humans de la població sahrauí, i s'han d'aprovar les diferents mesures que haurien de permetre el reconeixement del seu poble".

La connexió entre el Sàhara i les Balears és històrica i, de fet, per mandat del Parlament, els pressupostos inclouen una línia d'ajuda directa anual a la regió, el que suposa una excepció. A més, hi ha un intergrup parlamentari, que aglutina diputats de quasi tots els partits amb representació –només falta Vox– per tractar exclusivament temes referits al Sàhara, i amb viatges anuals als campaments de refugiats de Tindouf amb la col·laboració d'Amics del Poble Sahrauí.

Amics del Poble Sahrauí

L'associació va néixer fa 35 anys, i gairebé des dels seus inicis ha estat presidida per Catalina Rosselló. Un dels seus grans objectius, segons explica el Govern en la justificació del premi Ramon Llull, és reivindicar que es compleixi el dret d'autodeterminació com a país lliure i independent, tot i que Sánchez negàs aquesta via i apostàs per l'autonomisme sota la tutela de Mohamed VI ara fa quasi un any.

El finançament de l'entitat i del programa 'Escola en pau' és una de les tres vies amb les quals les Balears cooperen amb el Sàhara. Aquest programa possibilita que infants sahrauís passin el curs escolar a les Illes, que se suma al 'Vacances en pau', perquè les famílies acullin infants de la regió al llarg de l'estiu. A banda d'això, també es dona ajuda humanitària i es fan campanyes perquè metges de l'IB-Salut es desplacin al Sàhara, de manera temporal, per fer-hi actuacions.

stats