28-M
Política 07/04/2023

Armengol, sobre un pacte amb El Pi: "Aspir a governar amb l'esquerra"

La cap de l'Executiu destaca la "facilitat" que han tingut el PSIB, MÉS per Mallorca i Unides Podem per entendre's

ARA Balears
2 min
La presidenta del Govern, Francina Armengol, durant una entrevista amb Europa Press.

PalmaLa presidenta del Govern, Francina Armengol, ha destacat la "facilitat" que han tingut els tres partits que integren l'actual Pacte per entendre's. En una entrevista a Europa Press, la líder de l'Executiu balear ha recalcat que PSIB, Podem i MÉS per Mallorca han estat "fidels al poble" durant tota la legislatura. "Hem estat capaços de deixar a un costat el que ens diferenciava i valorar allò que ens unia", ha dit.

En aquest sentit, ha admès que durant la campanya electoral tots intentaran cercar "els màxims suports possibles", si bé mantindran la seva "capacitat de diàleg constant" a l'Executiu. Quant a si haurà de pactar amb El Pi per poder formar govern, la socialista ha reivindicat que ella aspira a governar amb l'esquerra. "El meu ideal és treure majoria absoluta" però, en cas de no aconseguir-ho, intentaria "pactar un programa de govern amb qui pensa més semblant" a la seva formació.

Precisament, ha censurat el paper dut a terme aquesta legislatura pel PP i Vox, formacions que, segons ha opinat, han posat "traves perquè res funcionàs", mentre que altres partits com El Pi o Ciutadans, també a l'oposició, "han tingut una actitud absolutament diferent". "Em fa molt de mal com a presidenta, però em fa molt de mal més com a ciutadana d'aquestes Illes", ha dit en referència a la posició de Vox i el PP.

Quant a l'organigrama del seu futur Govern, en cas d'obtenir la presidència de nou, ha assenyalat que encara no té decidit el nombre de conselleries. Amb tot, també ha volgut destacar la "bona política" feta pel govern espanyol.

Problemes de les Illes

La presidenta ha fet referència al problema de l'habitatge. En aquest sentit, ha apuntat que ara hi ha "un Govern que fa política d'habitatge" quan "això abans no existia". També ha incidit en l'increment d'un 73% del parc d'habitatge públic o en les diferents polítiques posades en marxa per mitigar aquesta problemàtica.

Després de referir-se també als problemes de salut mental i a la necessitat d'"evitar solituds no desitjades", ha recordat les mesures fetes a la Comunitat i, d'altra banda, veu "molt clar" que és necessari "apostar per altres sectors" econòmics, més enllà del turisme, com el primari o l'economia del coneixement.

La socialista admet també que a les Illes "la vida és més cara que en altres llocs d'Espanya", però afegeix que, per aquest motiu, s'han "obsessionat" a aconseguir millores en transports per donar així competitivitat a les empreses i que no carreguin el preu del transport sobre els usuaris.

Renúncia d'Oriol Lafau

En relació amb la renúncia d'Oriol Lafau a anar de número sis de les llistes del partit després de conèixer-se que és pare per gestació subrogada, la socialista insisteix que no entrarà mai "en la vida privada de ningú".

"És un meravellós psiquiatre i una persona que té molt clara l'estratègia de salut mental en i entenc i respect la seva decisió d'abandonar la candidatura", ha dit Armengol, que recorda que no està a favor de la gestació subrogada.

També sobre sanitat, la presidenta lamenta les polèmiques "moltes vegades artificials" que surten a la llum i que considera que és el que ha passat amb el requisit del català. Així, ha negat que les Balears tinguin un problema de metges per un tema de llengua. "Que m'expliquin per què falten metges, infermeres i tots els professionals sanitaris en qualsevol altre territori d'Espanya", ha assenyalat.

stats