Economia 31/03/2023

El Govern comprarà hotels obsolets per fer-hi habitatges

La mesura, que afectarà els establiments d'una o dues estrelles, implicarà 16 milions d'euros i es començarà a implementar a les zones de la Platja de Palma, Calvià, Cala Millor i Sant Antoni de Portmany

2 min
Hotels de la Platja de Palma.

PalmaEl Govern balear destinarà 16 milions d'euros dels fons europeus per comprar hotels obsolets, d'una o dues estrelles, i reconvertir-los a habitatges socials, tot i que també es podran enderrocar establiments turístics per guanyar espai públic. La mesura cercar mitigar la problemàtica de l'accés a l'habitatge a les Balears i, segons han explicat aquest divendres, les zones turístiques madures o declarades de turisme d'excessos seran les primeres on es començarà a implementar el pla: la Platja de Palma, Magaluf, Palmanova, Cala Millor, Cales de Mallorca i Sant Antoni de Portmany.

La presidenta del Govern, Francina Armengol; el conseller de Turisme, Iago Negueruela, i la secretària d'Estat de Turisme, Rosana Morillo, han traslladat la iniciativa a representants del sector turístic, que en fan una valoració positiva per augmentar la qualitat de la destinació, segons declaracions recollides per Europa Press. A més, permetrà avançar en la voluntat del Govern de reduir places turístiques.

"Tenim l'objectiu de reduir l'oferta comprant edificis de places turístiques que, segons la nova llei, no poden créixer, i que no aporten el plus de qualitat que volem com a destinació", ha apuntat Armengol. Per la seva banda, el president de l'Associació Hotelera de la Platja de Palma, José Antonio Fernández de Alarcón, ha declarat que la mesura s'haurà d'executar abans que acabi el 2024 i servirà per mantenir Mallorca "a la primera divisió del turisme mundial".

L'Executiu està tocant diverses vies per afavorir l'accés a l'habitatge, sigui en règim de compra o de lloguer. A la compra d'hotels obsolets per fer-hi blocs de pisos s'hi suma l'aval del 20% del Govern per a la compra d'habitatges de menys de 270.000 euros, a més de la voluntat de limitar el preu del lloguer, mesura a la qual els tres partits del Pacte donen suport, tot i que el PSOE va tombar aquesta possibilitat al Congrés, al·ludint a l'aprovació de la llei estatal d'habitatge, que es vol tenir enllestida abans de les eleccions autonòmiques i en la qual tot el territori de les Balears podria ser declarat zona tensada.

Així i tot, una de les mesures més polèmiques és la limitació de la compra d'habitatges als no residents, tant peninsulars com estrangers. L'Estat mostra certes reticències a establir una "excepció balear" com defensa Podem, i que requereix l'autorització del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), al·legant causes "d'imperiosa necessitat". Una altra de les portes que ha obert l'Executiu és el canvi d'ús, inclòs a la llei turística a petició d'El Pi, perquè establiments turístics obsolets passin a ser habitatges, amb la condició que un 50% siguin de protecció oficial, per bé que els regionalistes volien en principi que fos un 30% per incentivar-ho encara més.

stats