Governabilitat a l'Estat
Política 18/08/2023

Armengol: "La gran majoria al Congrés marca, sens dubte, un camí per a la investidura de Sánchez"

Treballarà per garantir l'ús del català, el basc i el gallec a la Cambra Baixa "com més aviat millor"

ARA Balears
2 min
El rei Felip VI i la presidenta del Congrés, Francina Armengol

PalmaLa presidenta del Congrés, la socialista Francina Armengol, ha dit aquest divendres que la "gran majoria" que ha permès per a aquesta legislatura una Mesa progressista a la Cambra Baixa "marca, sens dubte, un camí" per a la investidura. "És evident que ahir hi va haver una gran majoria que va aprovar una Mesa progressista".

Armengol s'ha manifestat així en una entrevista a TVE, recollida per Europa Press, després d'aconseguir ahir el PSOE la Presidència del Congrés amb majoria absoluta en primera votació gràcies als suports de Sumar, ERC, Junts, Bildu, PNB i BNG.

Armengol, que s'ha reunit aquest divendres amb el rei Felip VI per informar-lo de la constitució del Congrés, ha recordat que correspon al monarca reunir-se amb els diferents grups i proposar un candidat a la investidura que ella després ratificarà. Felip VI ha convocat els partits dilluns i dimarts per abordar la investidura.

Garantir l'ús del català, el basc i el gallec

D'altra banda, Armengol ha recordat que treballarà per garantir l'ús del català, el basc i el gallec a la Cambra Baixa "com més aviat millor" i ha mostrat la seva "voluntat" de parlar amb "tots els grups" sobre aquesta qüestió. "Em bolcaré perquè això sigui una realitat tan aviat com sigui possible, però també he de tenir l'espai de possibilitar, i aquesta és la meva voluntat, el diàleg, reunir-me i parlar amb tots els grups parlamentaris", ha traslladat.

Armengol ha subratllat la necessitat de "buscar acords" i començar a treballar per establir, "com més aviat millor", les fórmules perquè "l'ús de totes les llengües sigui una realitat al Congrés". "I, per tant, garantir aquests drets lingüístics de tots els ciutadans espanyols", cosa que "enriqueix" i és un "avenç importantíssim", ha postil·lat.

Armengol ha defensat que el Congrés ha de representar "l'Espanya real" i una de les seves riqueses més grans és la seva "diversitat i riquesa lingüística". Així, ha assenyalat que "és lògic que el Congrés dels Diputats s'assembli al que és Espanya", on a diferents territoris es parlen diverses llengües, ha incidit.

Contra la desigualtat i la violència masclista

Per altra banda, Armengol s'ha compromès a treballar des de la Cambra Baixa perquè tots els grups polítics assumeixin la lluita contra la desigualtat i la violència masclista, tot i que ha reconegut que "no serà fàcil". "M'entestaré moltíssim a fer possible que totes les forces polítiques assumeixin aquests compromisos i sé que no és fàcil, sé que de vegades hi ha tasques que són complexes, però són necessàries". "Serà una prioritat absoluta de la presidència del Congrés", ha afegit.

stats