Política 03/04/2023

Armengol convoca les eleccions a les Balears

S'inicia el compte enrere per a uns comicis que marcaran la política balear, amb els blocs de l'esquerra i la dreta amb posicions ajustades

3 min
Els acords de Bellver, pendents dels ajusts pressupostaris

PalmaLa presidenta del Govern, Francina Armengol, ha firmat aquest dilluns el decret amb el qual dissol el Parlament balear i convoca les eleccions autonòmiques i insulars del pròxim 28 de maig. En el cas de les locals, la iniciativa surt del govern espanyol. L'esquerra illenca arriba amb la voluntat de reeditar un tercer Pacte de progrés. Fins ara, només l'expresident pel PP Gabriel Cañellas ha arribat a les tres legislatures al capdavant del Govern balear.

De moment, les enquestes marquen uns resultats ajustats entre el bloc de l'esquerra i la dreta, i la investidura d'Armengol o de la líder del PP, Marga Prohens, podria dependre d'un o dos diputats dels 59 totals (els 30 marquen la majoria absoluta). Es dona per segur que el PP podria ser el partit més votat, però necessitaria Vox per governar, davant les amenaces per a la supervivència de Ciutadans i, potser també, d'El Pi, que es troba al voltant del 5% requerit per tenir representació. L'extrema dreta es trobaria en disposició de doblar els resultats del 2019 i podria passar de tres disputats a sis.

El decret amb el qual es dissol el Parlament i es convoquen les eleccions

Tot i que Unides Podem ha patit una davallada electoral en pràcticament totes les eleccions autonòmiques que han tingut lloc arreu d'Espanya en els darrers dos anys, a les llles les prediccions apunten a un resultat estable d'uns cinc diputats, enfront dels sis actuals. A més, hi ha un escó en joc a Menorca, que es disputen la formació morada i Més per Menorca. Cal recordar, però, que Podem ve del seu moment d'efervescència el 2015, quan va arribar als deu representants i va preferir quedar fora del Govern. Per part seva, MÉS per Mallorca ha posat fre a la davallada que va patir fa quatre anys i ha baixat dels sis diputats del 2015 fins als quatre actuals. Les enquestes sostenen que es manté en els mateixos escons que les eleccions anteriors, amb opcions d'arribar als cinc.

"Treballam en un full de ruta per als pròxims anys perquè creim que continuarem governant", ha afirmat aquest dilluns el portaveu de l'Executiu, Iago Negueruela, en la roda de premsa posterior al Consell de Govern. Quan se li ha demanat per quines serien les fites més importants d'aquesta legislatura, Negueruela ha declarat que, "més que fites, anirem fent mesures per a les Balears". El també conseller de Turisme, Treball i Model Econòmic ha posat en relleu la presentació aquest dilluns de la metodologia per avaluar la càrrega laboral de les cambreres de pis per evitar malalties professionals, una mesura pionera a Espanya. "Avui hi ha hagut un bon exemple de com prepara el Govern les actuacions clares", ha indicat.

Per la seva banda, el PP ha designat el diputat i exbatle de Campos Sebastià Sagreras com al portaveu del partit durant la campanya electoral. Sagreras també s'encarrega del tema territorial del PP, i és el que s'enfronta a les sessions de control a Negueruela i la consellera d'Hisenda, Rosario Sánchez. "Continuarem explicant el nostre projecte, a peu de carrer, i per això he confiat, pel seu tarannà, compromís, arrelament a la nostra terra i llenguatge clar i proper, en Sebastià Sagreras com a portaveu de campanya per al 28-M", ha apuntat Prohens.

El cas de Palmanyola

En el Consell de Govern també s'ha aprovat la convocatòria de les eleccions per a Palmanyola. Pertany al municipi de Bunyola, però aquest territori és l'únic cas de les Balears d'entitat local menor. La Llei 20/2006 municipal i de règim local de les Illes, que regula les entitats locals menors, estableix com a òrgans de govern el president o presidenta i la junta veïnal.

stats