Política 01/06/2021

Armengol no es pronuncia sobre la discriminació lingüística que va patir a la celebració de l'ascens de l'Eivissa

La presidenta del Govern no aclareix si ha denunciat el seu cas a l'Oficina de Drets Lingüísitcs

2 min
La presidenta del Govern, Francina Armengol, en el parlament

La presidenta del Govern, Francina Armengol, no ha volgut pronunciar-se aquest dimarts en el ple del Parlament sobre el cas de discriminació lingüística que va patir durant la celebració de l'ascens de l'Eivissa, malgrat que el portaveu de Més per Menorca, Josep Castells, li ha demanat directament pel seu cas. Cal recordar que la presidenta no va fer el seu discurs en català després que un assistent la increpàs i li exigís que ho fes "en espanyol". "Vostè va viure directament el que pateixen molts ciutadans de les illes Balears, els quals es veuen obligats a canviar de llengua després de sentir expressions de mala educació", ha dit Castells, a més de considerar que l'agressió a la presidenta va tenir un matís masclista perquè "ningú no va dir res als homes que varen parlar en català". "Hi ha gent que els molesta que es parli en català, i no és només aquí [al Parlament] que cal plantar cara a l'extrema dreta i al menyspreu a la diferència", ha continuat el diputat ecosobiranista. "Vostè n'és conscient? Què fa el Govern per millorar?", ha demanat.

En lloc de parlar dels fets que varen ocórrer el 28 de maig, Armengol ha fet un repàs de les accions del seu Govern a favor del català. La cap de l'Executiu tampoc no ha indicat si ha acudit a l'Oficina de Drets Lingüístics per denunciar el seu cas malgrat que Castells li ha demanat explícitament si ho ha fet. Per a Castells, fer una repassada del que ha fet el Govern "no és suficient". "El senyor Casanova, un diputat del Parlament, va ser discriminat en un local comercial", ha continuat el diputat menorquí, qui també ha mencionat casos relacionats amb Aena i l'IB-Salut. "No demanam a ningú que parli en català. Demanam poder parlar en la nostra llengua i que se'ns entengui", ha sentenciat.

"Compartim la idea que tenim la sort immensa de viure a una terra amb una història pròpia", ha dit la presidenta durant el seu torn de paraula, a més de recordar que va formar part de l'oposició durant el govern de José Ramón Bauzá, "un moment dur per a la llengua catalana". Armengol ha subratllat que "les llengües són elements de convivència". "Aquestes Illes tenen dues llengües cooficials i en tenim una de pròpia que mereix la consideració de l'Administració autonòmica. A mi no em veurà cercant enfrontaments", ha afegit, sense parlar de discriminació en cap moment.

stats