Política 24/08/2020

Armengol compareixerà de manera urgent al Parlament per explicar la gestió de la pandèmia

La sol·licitud, registrada pel PP, ha estat adoptada per unanimitat per tots els grups polítics de la Cambra

Ara Balears
3 min
La presidenta del Govern balear, Francina Armengol.

PalmaLa presidenta del Govern, Francina Armengol, compareixerà de manera urgent al Parlament balear per informar de la gestió de la pandèmia de coronavirus duita a terme per l'Executiu i sobre les mesures impulsades per intentar minimitzar l'impacte de la crisi econòmica. La sol·licitud de compareixença, registrada pel PP, ha estat adoptada per unanimitat per tots els grups polítics de la Cambra, que s'han reunit aquest dilluns en la Junta de Portaveus.

La Diputació Permanent del Parlament es reunirà aquest divendres vinent, 28 d'agost, per fixar la data de la intervenció extraordinària de la presidenta del Govern. En aquesta mateixa reunió es fixarà també el dia que compareixerà davant el ple el conseller d'Educació, Martí March, per explicar els plans establerts per prevenir els contagis en el començament del curs escolar.

En aquest sentit, el portaveu de MÉS per Mallorca, Miquel Ensenyat, ha destacat que la formació ecosobiranista vota a favor de la compareixença perquè "les explicacions permeten a tots els grups exercir el control parlamentari al Govern i són acte de transparència i una responsabilitat política".

Per la diputada del PP Núria Riera, és "inaudit" que Armengol no hagi sol·licitat donar explicacions davant el Parlament per iniciativa pròpia, tenint en compte l'augment dels contagis i el fracàs de l'estratègia de "turisme segur". "Les Balears han passat de ser una de les comunitats més segures a ser una de les més delicades", ha recalcat Riera, que també ha apuntat que la gestió de la crisi sanitària per part de l'Executiu ha estat "nul·la, caòtica i negligent". Així mateix, Riera ha criticat que el conseller March comparegui davant el ple i no en comissió, com demanava el seu grup, ja que en comissió es permet la interpel·lació directa dels representants de l'oposició i el debat és més viu.

En aquest sentit, la portaveu parlamentària del PSIB, Sílvia Cano, ha replicat que s'ha optat per la compareixença davant el ple perquè és la fórmula que permetia que el conseller donàs explicacions més immediates a la Cambra. Així mateix, la diputada socialista ha subratllat que Armengol compareix per mostrar "màxima transparència i voluntat de retre comptes", i ha retret al PP la seva "política destructiva" a costa de la crisi del coronavirus.

Cano ha aprofitat la seva intervenció per recordar que el Govern ha adoptat mesures "importants" com per exemple "l'ampliació de les bonificacions per a fixos discontinus, que s'ha aprovat durant les darreres setmanes", i la contractació dels "909 professionals sanitaris per fer front a la pandèmia". També ha indicat que a les Balears es "fan proves PCR per damunt de la mitjana estatal" i que la Comunitat té "un equip de 200 rastrejadors per aturar l'expansió del virus".

Per part seva, el portaveu de Ciutadans Balears, Marc Pérez Ribas, ha destacat la importància de "planificar els problemes dels ciutadans de les Balears i donar-los resposta", i ha assenyalat que el sistema sanitari i educatiu "han de ser eficients". De la mateixa manera, la portaveu d'El Pi, Lina Pons, ha qualificat d'"imprescindible" que Armengol reti comptes del resultat de la seva gestió i ha defensat que ho faci també com més aviat millor la consellera de Salut, Patrícia Gómez, ja que "tot d'una que hem tornat a la normalitat, la situació actual ens ha sobrepassat i fugit de les mans". Per altra banda, el líder de Vox, Jorge Campos, ha llevat importància a les compareixences, perquè "el moment de les explicacions" ja ha passat i considera que "el que haurien de fer és comparèixer i anar-se'n a casa, com més aviat millor, ja que ha portat a les Balears a la ruïna econòmica", ha dit.

stats