Mobilitat
Política 13/07/2022

Les Balears esperen una compensació de l'Estat per les bonificacions a la xarxa Renfe

Armengol assegura que el Govern treballa a "fer més assequible" el transport públic illenc

ARA Balears
3 min
La presidenta del Govern, Francina Armengol

PalmaEl Govern balear espera que l'Estat compensi les Illes per la bonificació del 100% dels abonaments de diversos viatges per a Rodalies i trens de mitja distància operats per Renfe. Així ho ha expressat aquest dimecres, en una roda de premsa, el conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, després de ser demanat per aquest anunci fet pel president del govern, Pedro Sánchez, durant el debat sobre l'estat de la nació.

Atès que les Balears no tenen xarxa Renfe, l'Executiu balear ha contactat aquest dimarts amb representants del govern per analitzar si aquestes bonificacions es poden aplicar també en el cas de les Illes o per buscar la fórmula perquè això es compensi.

Sobre la resposta del govern, Marí ha indicat que "la dinàmica administrativa sempre es produeix en termes de cordialitat" i de voluntat de negociació, i per això hi ha hagut "una resposta, però no concreta". El conseller ha insistit que falta veure com s'implementen aquestes ajudes a la xarxa Renfe i ha reiterat que "pretensió" del Govern és que es compensi les Illes.

La presidenta del Govern, Francina Armengol, per la seva banda ha assegurat aquest dimecres que el seu Executiu ja treballa a "com poder fer més assequible el transport públic a les Balears". Després que els socis del PSIB al Govern hagin reclamat que també es bonifiqui el transport públic a les Illes, Armengol ha declarat que aquest dimarts ja es van posar en contacte amb el Ministeri.

Així, ha apuntat que estan treballant a "fer més assequible el transport públic a les Balears", si bé ha recordat que les mesures anunciades per Sánchez es posaran en marxa a partir del setembre. A més, la socialista ha destacat també que "les Balears són de les poques comunitats autònomes que han fet un paquet de mesures" per reduir els efectes de la inflació.

D'altra banda, ha fet valer els anuncis del president, que, segons la seva opinió, "demostren que està al costat de la gent en els moments de dificultats". Així, ha considerat que són "mesures clau i absolutament necessàries", com l'impost a les elèctriques i les entitats bancàries. "Serà temporal, però és necessari en un moment en què es pateix tant. Ningú ha de guanyar diners amb aquesta situació", ha manifestat abans de reivindicar que la crisi no caigui sempre "sobre l'esquena dels mateixos".

Limitació de creuers

D'altra banda, Armengol ha defensat també la limitació de creuers al port de Palma que va ser acordada amb les navilieres, si bé, preguntada per la possibilitat d'assolir una resolució semblant a l'aeroport de la capital balear per restringir l'arribada de vols, ha assenyalat que són "mons i escenaris absolutament diferents".

En declaracions a la premsa, de la mateixa manera que es va acordar restringir l'arribada de creuers a Palma, la líder de l'Executiu balear ha declarat que no veu "similitud entre una cosa i l'altra" . A més, ha recordat que la Comunitat ha demanat en reiterades vegades la cogestió aeroportuària.

Amb relació al fet que diverses patronals de comerciants i restauradors hagin sol·licitat al Govern que aixequi les limitacions que hi ha als creuers i que s'augmenti el nombre de creuers permesos als ports de les Balears, la presidenta ha posat l'èmfasi que la limitació va ser una mesura pactada amb les navilieres.

Així, ha assenyalat que l'acord "equilibra molt" el centre de la ciutat, ja que "hi havia moments en què era complicat garantir una oferta de qualitat necessària per als turistes que volem". Armengol, que ha dit que comprèn el plantejament que puguin fer algunes patronals, ha destacat que l'acord aconseguit a la Comunitat és un exemple per a "molts altres ports turístics" que volen emprendre una mesura similar.

stats