Política 07/07/2020

Armengol envia una carta al ministre Ábalos per denunciar els problemes de connectivitat i preus a les Balears

La presidenta del Govern reconeix que la recuperació de les freqüències s'està produint de manera "massa assossegada" a les Illes

Maria Llull
2 min
La presidenta del Govern, Francina Armengol, durant la seva compareixença

PalmaLa presidenta del Govern, Francina Armengol, ha explicat aquest dimarts en el ple del Parlament que ha escrit una carta al ministre de Foment, José Luis Ábalos, perquè l'executiu espanyol sancioni els abusos de les companyies aèries respecte dels preus dels bitllets d'avió. A una pregunta del diputat de Més per Menorca, Josep Castells, sobre els problemes de connectivitat aèria a l'illa, Armengol ha respost que "hi ha companyies que no compleixen". "Jo mateixa he escrit una carta al ministre Ábalos per parlar d'aquestes qüestions. Les sancions perquè les companyies compleixin pertoquen al govern espanyol", ha dit, a més de reconèixer que les connexions aèries s'estan recuperant a les Balears de manera "massa assossegada".

"Hem parlat de manera intensa amb totes les companyies, perquè algunes no estan complint", ha continuat la presidenta, qui ha assenyalat que la connectivitat a Menorca ja és "una qüestió endèmica". A més, Armengol ha indicat que els preus baixaran i la connectivitat millorarà quan Air Europa "comenci a operar a Menorca a final de juliol" i ha subratllat que el pla de reactivació econòmica del Govern inclou una mesura de comàrqueting amb un cost de 900.000 euros per millorar la connectivitat a les Balears.

Josep Castells s'ha mostrat molt crític amb la situació a Menorca i ha lamentat que "el transport aeri ofega" l'illa. "Les dificultats de connectivitat s'han vist agreujades per la pandèmia i aquesta situació rep un nom: el monopoli que fa que una companyia aèria estigui especulant amb les necessitats que tenim els ciutadans de Menorca", ha dit, referint-se a Ibèria.

El diputat ecosobiranista també s'ha mostrat preocupat per la futura "fusió entre Iberia i Air Europa" i ha recordat que un sindicat britànic –Unite– ha denunciat els plans d'expansió del grup IAG, del qual forma part Iberia, davant la Direcció General de Competència de la UE.

Pons preveu que les Illes arribin fins al 50% de les operacions aèries del 2019

D'altra banda, el conseller de Mobilitat i Habitatge, Marc Pons, ha manifestat que les Balears podrien assolir fins un 50% de les operacions aèries del 2019. "Arribarem al 40% o 50% de fa un any", ha afirmat, a més de detallar l'evolució de les operacions aèries del darrer mes: hi havia 40 operacions diàries fa quatre setmanes, 130 fa tres setmanes, 190 fa dues setmanes i 300 la setmana passada. Segons el conseller, aquest increment dels vols va acompanyat "d'una reducció de preus", encara que també ha reconegut que "encara no estam en la normalitat".

Pons ha respost a una pregunta del diputat del PP Juan Manuel Lafuente sobre els preus abusius dels bitllets d'avió i ha explicat que es deu a una manca d'oferta i a "la situació econòmica de les companyies aèries". "Com que hi ha pocs vols, els preus són molt alts", ha indicat, encara que també ha assenyalat que l'increment de la connectivitat ajudarà a solucionar aquesta situació. El conseller també ha explicat que, "si el mercat no hi sap donar una resposta, hauria d'haver-hi una intervenció pública que pogués regular aquests preus".

A més de reclamar solucions al Govern, Lafuente ha criticat el pla pilot, el qual ha qualificat d'"humiliació per a Menorca", ja que l'únic vol que estava previst es va suspendre.

stats