El post 23-J

Aragonès exigeix a Sánchez una proposta sobre el referèndum

El president descarta eleccions anticipades a Catalunya

4 min
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, aquest dimarts en roda de premsa.

BarcelonaL'esquema mental que hi ha instal·lat amb la negociació de la investidura de Pedro Sánchez és que la cosa va per llarg i que no s'entrarà en matèria fins després del 17 d'agost, un cop s'hagin constituït les Corts espanyoles. Malgrat tot, aquest dimarts el president Pere Aragonès ha comparegut després de l'última reunió del Govern abans de la pausa estival per enviar un missatge al PSOE: si vol els vots d'Esquerra, que es mogui. "Aquells que vulguin la investidura s'han de moure. Pedro Sánchez s'ha de moure i atendre l'agenda catalana", ha dit. No ha posat línies vermelles a la negociació, però ha avisat que vol abordar dos temes que incomoden el socialisme: el referèndum i l'amnistia. Vol, en definitiva, reprendre la negociació del conflicte polític.

Els set vots d'Esquerra són importants per investir Sánchez, però no són els únics. També hi ha els de Junts i els dels independentistes bascos. Davant d'aquest escenari, Aragonès considera que exposar-se més del compte només pot ser contraproduent i que és el PSOE qui primer ha d'agafar el telèfon. Com que encara no ho ha fet, almenys formalment, Aragonès ha acomiadat el curs polític explicant per on considera ell que han d'anar les converses. Per una banda, hi haurà la carpeta política, és a dir, la necessitat de donar un "nou impuls a la negociació perquè Catalunya voti el seu futur i s'acabi la repressió". Referèndum i amnistia. Per l'altra banda, hi haurà la carpeta econòmica: Rodalies i dèficit fiscal.

El president no vol començar la negociació posant condicions sine quan non, però sí que veu indispensables uns mínims que serien "reforçar els espais de negociació". És a dir, reactivar la taula de diàleg sobre el conflicte polític, que el PSOE va posar al congelador després de suprimir el delicte de sedició. El que voldrien des de la Generalitat és aconseguir que els socialistes acceptin discutir en aquest fòrum la llei d'amnistia que l'independentisme ha intentat sense èxit portar al Congrés, i l'"acord de claredat" que un grup d'experts està preparant per instrucció del president i del qual n'hauria de sortir una proposta per votar.

Aragonès exigeix una proposta a Sánchez per començar a negociar: "S'ha de moure"

Però la negociació de la investidura no només serà una subhasta de propostes per part de l'independentisme. Des de l'Estat també comencen a arribar idees. Les dues primeres que han fet fortuna són la reforma del sistema de finançament i una possible quitança del deute de les autonomies amb el Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA). El president no s'ha mostrat entusiasmat amb cap de les dues, però no ha descartat res. La seva posició és que cal que Sánchez faci una proposta: "Ara mateix no en tenim cap".

De Madrid, per ara, n'arriben idees ambigües. L'únic que està clar és que el PSOE està disposat a facilitar que ERC i Junts tinguin grup propi al Congrés –un fet que dona més diners i més notorietat– com a primer gest per començar a negociar. A partir d'aquí, l'agost i el setembre es poden fer molt llargs. Aquest dimarts la ministra i vicesecretària general del PSOE, María Jesús Montero, ja ha fet servir el comodí clàssic del PSOE en aquest context: que només negociarà dins del "marc constitucional". Aragonès, però, està bregat de sentir aquest mantra i ha replicat amb un altre comodí: Sánchez també deia en el seu dia que els presos polítics havien de complir íntegrament les penes i va acabar firmant els indults.

Reunió setmanal del Govern de la Generalitat.

Ara caldrà veure si Sánchez vol anar més enllà dels indults, però, també, si l'independentisme suportarà la pressió d'amenaçar de tornar a anar eleccions quan correria el risc de facilitar el govern del PP i Vox que van esquivar el 23-J. Aragonès ha tornat a interpel·lar Junts per fer front comú i "aprofitar al màxim" l'escenari postelectoral en què l'independentisme és decisiu. No ho tindrà fàcil. Aquest dimarts l'únic que li ha arribat d'aquest partit és un retret de la seva presidenta, Laura Borràs, que li ha dit que parlar de la taula de diàleg i de l'acord de claredat és una "desconnexió de la realitat".

Esgotar la legislatura

Al marge del que acabi passant a Madrid, Aragonès també té diversos fronts oberts a Catalunya. El primer, la manca d'estabilitat del seu Govern, que només té 33 diputats al Parlament dels 135 totals. El president no ha volgut entrar en "especulacions" sobre si convidarà Junts a tornar a formar part de l'executiu. Això sí, ha avisat que no té cap intenció de convocar eleccions anticipades, aconsegueixi més o menys estabilitat: "Acabarem la legislatura". Com ho farà? Confia a anar sumant suports puntuals a la governabilitat, com va fer, per exemple, amb els pressupostos.

L'altre problema són els mals resultats del seu partit, Esquerra, que acumula 300.000 vots perduts a les municipals del maig i 400.000 a les generals. El president no amaga que "els resultats no són bons" i que cal "prendre nota i seguir treballant". Ara bé, el seu diagnòstic és que hi ha hagut un vot útil cap al PSC i Sumar per frenar el PP i Vox, un vot que podria tornar a Esquerra si les eleccions són al Parlament. Ell, mentrestant, intenta vendre obra de govern tant com li sigui possible. Aquest dimarts ha defensat el bon rumb econòmic de Catalunya, l'aposta del seu executiu per les energies renovables, els avenços socials –com la gratuïtat del P2– i la lluita per la defensa del català.

stats