Cas Over
Política 11/10/2022

L'edat, el penediment i la cura de la dona, arguments de Rodríguez per optar al tercer grau

L'exlíder popular passa la primera nit al Centre d'Integració Social, des d'on espera una resolució favorable al règim obert

2 min
L'exlíder del PP de Palma, José María Rodríguez, amb el seu advocat camí dels jutjats.

Palma"Assumeix la gravetat dels fets comesos, accepta la il·legalitat de la conducta", té més de 75 anys i té cura de la seva dona. Aquest és un resum dels principals arguments que ha aportat José María Rodríguez al Ministeri de l'Interior i als quals ha tingut accés l'ARA Balears per intentar assolir el que en l'argot penitenciari es coneix com l'accés directe al tercer grau, és a dir, al règim obert, que implica només haver d'anar a dormir a la presó. Ara mateix, i des d'avui, l 'exlíder del PP ja és al Centre d'Integració social, que forma part dels serveis penitenciaris, des d'on espera la declaració definitiva per assolir-lo, el que voldria dir que només dormirà a la presó per complir la seva condemna pel cas Over.

El polític illenc, assessorat i assistit pel seu lletrat Gabriel Oliver, ha jugat la carta d'eludir la reclusió completa aprofitant les circumstàncies personals i les que reuneix la seva condemna. En primer lloc, per poder beneficiar-se d'aquest avantatge la pena no ha de ser superior a cinc anys i ha de fer-ne tres de la comissió del delicte. En l'escrit presentat al Ministeri de l'Interior per la seva representació legal, s'explica que precisament fa ni més ni menys que 19 anys de la comissió dels fets. El temps transcorrecut, argumenta l'escrit peticionari, demostra la disfunció del sistema judicial i, per tant, el fa "mereixedor d'una qualificació de tercer grau" directa.

A més, l'argumentari també posa de manifest que ha assumit la responsabilitat civil, que el benefici obtingut per l'actuació il·lícita no va ser per l'enriquiment personal, i que es troba plenament integrat a la societat. Per acreditar-ho, la petició al Ministeri explica la seva activitat com a voluntari de la Federació de Persones Majors i de Càritas parroquial. També el fet d'haver-se presentat voluntàriament és un dels altres requisits que valoren institucions penitenciàries a l'hora de concedir aquesta gràcia del tercer grau o règim obert. Per aquest motiu, Rodríguez ha acudit avui a l'Audiència Provincial de les Balears.

Aquest dilluns serà, per tant, el primer dia que Rodríguez es vegi privat de llibertat a causa de la seva condemna pel cas Over; això sí, ho fa al Centre d'Integració Social, esperant una resolució favorable a la seva sol·licitud. En aquest cas, només haurà d'acudir al centre penitenciari a dormir, i podrà passar la resta del dia fora, fins al compliment de la condemna.

stats