Política 29/03/2019

Aproven un crèdit de 20 milions per ajudar el govern espanyol a pagar les ajudes del Llevant

El crèdit extraordinari és de més de 20 milions d'euros

Ara Balears
2 min
Imatge d’arxiu d’un dels carrers de Sant Llorenç després de la torrentada que afectà el 9 d’octubre passat el Llevant mallorquí.

PalmaEl Consell de Ministres ha aprovat un crèdit extraordinari de 20.051.812 euros perquè el Ministeri de Política Territorial i Funció Pública assumeixi el pagament de les ajudes per reparar infraestructures públiques després de la torrentada del Llevant.

El tràmit formalitza que l'Administració de l'Estat assumeixi d'aquesta manera fins al 50% del cost pels danys a les instal·lacions i equipaments dels municipis, i a les carreteres de titularitat del Consell de Mallorca, i correspon a la quantia que ja s'havia anunciat el gener passat.

Els 20.051.812 euros són amb càrrec al Fons de Contingència i pagaran la meitat del cost de les reparacions d'instal·lacions públiques que facin els ajuntaments afectats per les inundacions registrades a la comarca del Llevant de Mallorca el 9 d'octubre passat.

El crèdit extraordinari s'ha tramitat a partir de la declaració de “zona greument afectada per una emergència de protecció civil” que el Consell de Ministres va aprovar deu dies després de les inundacions i que va incloure els municipis de Sant Llorenç des Cardassar, Artà, Capdepera, Son Servera i Manacor.

Després s'hi va sumar un reial decret llei pel qual es varen adoptar mesures extraordinàries per ampliar les ajudes per part de l'Administració de l'Estat davant aquest tipus d'emergències, que són complementàries a les de la Comunitat Autònoma.

La valoració total dels danys en aquestes infraestructures públiques, a partir dels projectes presentats en el seu moment per les administracions afectades, ascendeix a 40.103.624,47 euros.

L'Estat assumeix el pagament de la meitat, de manera que l'Ajuntament d'Artà percebrà 692.027 euros; el de Capdepera, 450.362; Manacor, 673.365; Son Servera, 161.232,50; Sant Llorenç, 6.802.384; i el Consell de Mallorca, 11.272.440 euros.

A aquesta quantitat cal afegir els 1,6 milions d'euros per a les actuacions de restitució del domini públic marítim terrestre afectat pels temporals que el Ministeri per a la Transició Ecològica ja va declarar com a obres d'emergència per a poder actuar de manera immediata.

S'hi afegeix també la subvenció del 100% del cost, encara per quantificar, de les actuacions d'emergència que varen realitzar les corporacions locals durant les inundacions amb la finalitat de garantir la vida i la seguretat de les persones.

Al marge de totes aquestes ajudes, des de l'octubre passat el Consorci de Compensació d'Assegurances, adscrit al Ministeri d'Economia i Empresa, està abonant un total de 14,9 milions d'euros pels 1.900 sinistres declarats per la catàstrofe en habitatges i comunitats, vehicles, comerços, oficines i instal·lacions industrials.

stats