Política 05/11/2019

Antònia Jover: "L'única garantia de tenir un finançament just és que Unides Podem sigui en el govern"

La candidata de la formació morada creu que el 10-N poden aspirar a treure un tercer escó

Maria Fuster
3 min
Candidata al Congrés dels Diputats per Podem, Antonia Jover

PalmaLa candidata de Podem al Congrés, Antònia Jover, que es presenta com a número 1 de la formació morada a les Illes Balears, fa dos anys que va passar de l'activisme social a la primera línia política.

Pensau que la gent està cansada de votar?

La gent està enfadada perquè a hores d'ara esperava tenir un govern que hagués començat a fer feina per millorar-li la vida. En tenen motius, però cal dir que nosaltres estam preparats per fer un govern de coalició. Lluitam per millorar la vida de la gent i estam convençuts que traurem la força necessària per arribar a fer-ho.

Hi ha una sensació de decepció per haver vist que la classe política no sap arribar a acords? Com es canvia això?

Demostrant a la gent que sí que es pot. Després del 10-N, sí o sí que hi haurà un govern de coalició, o bé de dretes o bé amb les forces progressistes. A posta nosaltres demanam a la gent que ens doni la força suficient per obligar Sánchez a fer aquest govern de coalició amb les forces progressistes.

Per què sí o sí un govern de coalició?

Perquè la gent ha dit clar que no vol el bipartidisme. Per tant, els partits hauran d'aprendre la cultura de la negociació.

Què representa Podem en aquestes eleccions?

És la força progressista que pot canviar aquestes marxes neoliberals que fa temps que s'han posat en marxa. Podem és el partit de la gent.

De quines formacions pensau que atraureu vots o perdreu vots en comparació amb les eleccions passades?

Nosaltres no ens feim aquests plantejaments. Sortim a fer propostes a la gent i a guanyar aquestes eleccions, i estam convençuts que traurem molt millors resultats que les eleccions anteriors. El que sí que és veritat és que a les eleccions passades va haver-hi un engany amb el vot útil. Segurament la gent que es va sentir enganyada ja no tornarà a votar el mateix partit.

Com us afecta la participació en aquestes eleccions de Más País?

Que una o dues per persones pensin que un altre projecte els representa millor o que poden tenir més promoció dins aquest altre projecte és totalment legítim. Nosaltres continuam amb les nostres polítiques.

L’esquerra té tendència a dividir-se o ja és general?

Veim que la dreta està dividida i que l'esquerra té aquesta tendència, però a partir d'ara haurem d'aprendre a negociar. Nosaltres som un partit de confluències, des de la unió és el millor per arribar en els propòsits.

Com afectarà la gent en positiu l’aplicació del vostre programa?

Sense estar dins el govern, vàrem aconseguir l'augment del salari mínim a 900 euros, això ha beneficiat moltíssima gent. Volem augmentar-lo fins als 1.200 euros. A les Balears hi ha un 15% de persones en risc d'exclusió social i quasi un 30% de persones que o no arriben a final de mes o tenen dificultats per fer-ho. També volem fer un parc d'habitatge amb preus socials assequibles que no sigui més que el 30% del salari d'una persona. Un altre dels objectius és aturar el canvi climàtic i anar cap a les energies netes que beneficien directament la gent. Totes les nostres propostes beneficien la vida de la gent.

Què us sembla el fet que els caps de llista dels candidats estatals siguin tots homes?

Demostra que les dones encara tenim un sòtil de vidre i que l'hem de rompre.

Què és el que més ganes us fa com a futura diputada?

Estam convençudes que com a mínim sortiran les dues diputades i cercam el tercer. El primer que s'ha de fer és posar en marxa el salari de 1.200 euros i arreglar els temes d'habitatge. Propostes bàsiques que afecten els ciutadans de Balears, on també tenim el problema del finançament. I això només és possible aconseguir-ho amb Unides Podem, perquè ja hem tingut governs del PSOE i del PP i no ho han fet. L'única garantia de tenir un finançament just és que Unides Podem sigui en el govern.

Ha estat frustrant estar en funcions?

Ha estat frustrant veure que els problemes continuen i s'agreugen i no poder estar treballant amb un govern que realment els pugui començar a arreglar. Aquesta ha estat la meva major frustració.

stats