Política 12/06/2018

Antoni Salvà: "Entr en política per fer sentir la veu de les víctimes del terrorisme"

El metge, pare del guàrdia civil assassinat per ETA a Palmanova el 2009, Diego Salvá, s'incorpora al partit Actua Balears, presidit per Jorge Campos

Carles Tudurí
3 min
180612 - Antoni Salvá durant la seva presentació a Actúa Baleares

PalmaL'uròleg Antoni Salvà, pare del guàrdia civil Diego Salvá assassinat per ETA el 2009 a Palmanova, és la darrera incorporació del partit polític Actua Balears, que es presentarà a les pròximes eleccions coaligat amb VOX. El doctor Salvá forma part del comitè executiu del partit i explica que no vol un càrrec de gestió, sinó que entra en política perquè se senti la veu de les víctimes d'ETA. El nou membre d'Actua Balears ha estat presentat dimarts a Palma pel president d'aquest partit a les Balears, Jorge Campos.

Deis que entrau en política perquè s'escolti la veu de les víctimes d'ETA... que és el que voleu fer sentir?

Que s'ha de fer justícia. Encara tenim més de 300 casos sense resoldre i no veig cap voluntat política per resoldre'ls. També volem que s'acabi amb la cultura de l'odi que encara existeix en alguns llocs d'Espanya i que s'aprofita políticament per part d'alguns partits. Les víctimes som molt incòmodes per als polítics, però volem que ens escoltin.

Com afecta el dolor d'una víctima la no resolució dels casos, com el del vostre fill?

Provoca una ràbia enorme. Aquest fet incideix molt en el nostre dolor. Cada vegada que pas pel cementiri m'entra una gran ràbia per aquesta situació. A més, estic convençut que l'assassí del meu fill té una plaça en un ajuntament del País Basc i això realment és difícil de suportar.

Entrau en política a les Illes Balears i deis que la situació vos recorda a la de Navarra dels anys vuitanta. Quines són les semblances?

Jo vaig viure a Navarra els anys vuitanta. És cert que aquí no es mata, però l'ambient polític és similar. El catalanisme s'està imposant a pesar que estam a Mallorca i no a Catalunya.

Però hi ha un conflicte social tan gran?

No, la veritat és que no hi ha un conflicte social, però la situació amb el català és molt problemàtica. Sembla que si no saps català no pots exercir de metge ni d'enterrador. Volem llibertat d'elecció de la llengua. Hi ha un clima d'independentisme, de suport del procés que té lloc a Catalunya.

Quins partits defensen la independència de les Illes Balears?

És cert, de moment no ho fan de forma clara, però els veig venir. Posen banderes de defensa dels presos, s'imposa el català a les escoles... Vivim una espècie de talibanisme català.

Com heu vist la moció de censura que ha fet president Pedro Sánchez?

Ho he viscut molt malament, la veritat. Tenc amics en el PSOE, com Xesc Antich, Vicenç Tomàs o el mateix Rubalcaba. El PSOE ha sofrit molt i té moltes víctimes, però acceptar el vot de Bildu per arribar al poder és una línia que no es podia creuar. Per a les víctimes era inimaginable. És una qüestió de dignitat i els socialistes no han estat a l'altura. En política no val tot.

Per què un partit nou com Actua? No vos sentiu representat pels ja existents?

Crec que són els únics que es mostren coherents amb els seus plantejaments. Defensen la derogació de tota la normativa lingüística catalanista i, com he dit, aposten per la lliure elecció de llengua en totes les etapes educatives. El PP m'ha decebut perquè ha alliberat terroristes. El PSOE tampoc és un partit coherent en molts temes i Ciutadans té un discurs diferent, segons el lloc on es troba. Actua defensa la família, la llibertat de mercat, la lluita contra el terrorisme i que no som Catalunya. Per res som un partit d'ultradreta.

Un partit molt molest amb la fugida de Valtonyc. Què vos sembla aquest cas?

És un cas molt greu, no es pot amenaçar la guàrdia civil de mort i quedar impune. A més, ho ha fet de forma reiterada. La veritat no entenc per què ho ha fet. D'alguna manera ha dividit la societat mallorquina. Una cosa és la llibertat d'expressió i l'altra anar a ficar el dit dins l'ull de les víctimes del terrorisme. Mallorca és un lloc de tolerància, no entenc perquè aquests insults.

Però creis que és necessari anar a la presó per aquest delicte?

Aquest ja és un tema dels jutges. Té tres sentències i, si la llei marca que ha d'ingressar a presó, és normal que ho faci. Encara no comprenc perquè ho ha fet.

stats