Política 12/10/2019

L'anticatalanisme balear es vesteix d'espanyolisme i demana dissoldre els Mossos i tancar TV3

La marxa d'unes 600 persones del Dia de la hispanitat modera el to de la darreres manifestacions i substitueix el 'Cara al sol' per 'Mi querida España'

Carles Tudurí
2 min
Un moment de la manifestació d'aquest 12 d'octubre a Palma

PalmaTot i que la manifestació convocada pel Foro Baleares de la Solidaridad y el Progreso amb el lema 'Units per Espanya' ha suposat una moderació del to en comparació amb algunes de les darreres expressions d'espanyolitat viscudes a les Illes, no hi han faltat proclames anticatalanistes. Entre altres coses, s'ha demanat la dissolució dels Mossos d'Esquadra i el tancament de TV3. En canvi, han estat abundants els visques a Espanya, la Guàrdia Civil i la Mare de Déu del Pilar.

La trobada per celebrar el Dia de la hispanitat ha reunit prop de 600 persones, que han fet un recorregut entre la plaça d'Espanya i el Parc de la Mar. Al contrari que en altres ocasions, no hi ha hagut incidents quan els manifestants han passat per davant la paradeta que Sobiranistes per Mallorca té els dissabtes al carrer Sant Miquel.

El 'Cara al sol' no ha sonat com ha sonat darrerament al Parlament de la mà de Vox i al Coliseo Balear de la mà dels taurins. Això sí, l'encarregat de la música que sortia d'una 'pick up' engalanada per a l'ocasió ha hagut d'ignorar alguna petició de 'Yo soy novio de la muerte', himne de La Legión. Molt aplaudida ha estat 'Mi querida Espanya', de Cecilia, i l'himne nacional espanyol, que ha sonat en repetides ocasions i ha estat cantat amb una lletra endulcorada amb substantius com "emoció", "efusió" i "amor", però sempre dins els marges constitucionals.

Poc abans de les 12 del migdia han anat arribant a la plaça defensors de la unitat d'Espanya. Tot i que el 99,9% eren espanyols, la major part s'ha esforçat per deixar-ho ben clar. Camiseta de 'la roja', bandera espanyola, banderola de Vox, xapa de Societat Civil Valenciana... eren alguns dels elements reglamentaris per deixar clara la nacionalitat.

En canvi, tot i que la presència catalana hi ha estat escassa, bona part dels manifestants ha volgut deixar ben clar que "som mallorquins i no catalans", per si algú en tenia algun dubte.

A part de la presència de simpatitzants de Foro Baleares, presidida per Cosme Bernat, els participants més coneguts han estat els de Vox, encapçalats per Jorge Campos, acompanyat en aquesta ocasió pel doctor Antonio Salvá, el candidat que substitueix Malena Contestí com a cap de llista al Congrés de la formació d'ultradreta.

Els organitzadors, megàfon en mà, han criticat tota la classe política, però s'han detingut expressament amb Pedro Sánchez, a qui han acusat de posar en perill la unitat d'Espanya per no actuar de manera més contundent contra l'independentisme a Catalunya.

stats