Política 22/11/2015

L'ANC exigeix a JxSí i la CUP un acord abans de divendres

Jordi Sànchez denuncia que Catalunya pateix un "tracte colonial" per part de l'Estat i alerta que el govern espanyol aprofitarà cada dia per intervenir més les institucions del país

Roger Tugas
3 min
Jordi Sànchez, durant el parlament a l'acte de l'ANC al Parc de la Ciutadella / ANC

BarcelonaCinc dies. Fins divendres, 27 de novembre. Aquest és el termini fixat per l'ANC als 72 diputats de Junts pel Sí i la CUP perquè arribin a un acord per investir un president i conformar un Govern que apliqui el contingut de la declaració de ruptura aprovada el 9 de novembre –i ja suspesa pel Tribunal Constitucional– per avançar cap a la independència. "Tècnicament hi ha marge fins al 10 de gener, però políticament no hi ha marge", ha alertat el president de l'entitat, Jordi Sànchez, durant el seu parlament en l'acte organitzat aquest diumenge al passeig dels Til·lers del Parc de la Ciutadella, just al costat del Parlament de Catalunya. Amb un gran número 72 a l'escenari i acompanyat del secretariat nacional de l'ANC, Sànchez ha alertat que l'Estat aprofitarà cada dia per intervenir una mica més la cambra catalana i la Generalitat.

Alguns milers de persones han respost a la convocatòria de l'Assemblea per donar suport a la declaració de ruptura i exigir entesa als parlamentaris de JxSí i la CUP. Amb el lema "Som sobirans" a la pantalla i en el material repartit pels organitzadors, els crits que més s'han fet sentir han estat els de "Volem Govern!" i "Unitat!", i alguns assistents també han cridat contra les diferències entre les dues formacions que allarguen les negociacions, malgrat que ni els concentrats ni els parlaments han responsabilitzat més uns que altres –ERC, en boca d'Oriol Junqueras i Marta Rovira, la CUP o Súmate temien que l'acte pogués esdevenir una forma de pressió cap a la candidatura de l'esquerra anticapitalista, que es nega a acceptar Artur Mas com a president de la Generalitat, però no ha estat així.

Riscos del no-acord

Així, Sánchez ha reclamat "unitat, Govern i independència" i ha defensat que els 72 diputats de JxSí i la CUP "són els nostres diputats i volem que segueixin sent els nostres representants", els ha agraït l'aprovació de la declaració de ruptura i s'ha compromès a seguir "construint unitat i complicitats" des de la societat civil. "Venim a demanar que continuem treballant units, perquè el camí que ens queda és llarg i cal seguir-hi insistint", ha afegit, subratllant la necessitat de preservar la "unitat des de la pluralitat". "Si ens aturem, podem iniciar un camí de descens", ha alertat, ja que "aquells que ens volen submisos, no estan perdent l'ocasió" i "cada setmana tenim proves que estan decidits a intervenir definitivament el nostre Parlament i el nostre Govern", castigant "tots els homes i totes les dones del nostre país". I és que, "quan arribin els 'homes de negre' de Madrid no estaran perjudicant els milions de persones que volem la independència, sinó tot el país, i això no ho podem tolerar".

En aquest sentit, el president de l'ANC ha denunciat que Catalunya està "més a prop d'un tracte colonial que d'un estat de dret i democràtic". "No podem acceptar aquest tracte indigne", ha cridat, i ha avisat: "Si ells el que volen és reorientar una relació amb mesures d'una altra època, els hem de dir que, com Espanya va veure perdre les seves colònies fa més de 100 anys, també perdrà aquesta, veurà com Catalunya guanya la seva llibertat". Sànchez ha subratllat que la independència depèn dels catalans, i "particularment dels 72 diputats independentistes", motiu pel qual els ha demanat "compromís, coherència i responsabilitat", per "trobar un Govern fort i cohesionat, abans del 27 de novembre" i, un cop llest, que "concretin totes les mesures per millorar els drets socials i laborals durant el procés constituent". Sigui com sigui, s'ha mostrat optimista que aquesta entesa arribarà, ja que "tots són conscients que unes eleccions anticipades serien una mala notícia per al procés".

Personalitats a l'acte

La concentració ha començat i acabat amb l'actuació del grup Xeic!, que ha animat la festa, i seguidament ha introduït les intervencions l'actor i director Joan Lluís Bozzo, just abans que diverses personalitats –Cristòfol Soler, Magda Oranich, Jaume Terribas, Pep Riera, Saoka Kingolo, Just Sociats, Carme García, Agustí Alcoberro i Teresa Romeu– llegissin els articles de la declaració de ruptura, molt aplaudits pels assistents, tant els originals com els de l'annex social. Malgrat que només convocava l'AMI i que no han intervingut, eren presents també el president d'Òmnium, Quim Torra, i el de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), Carles Puigdemont.

Igualment, l'alcalde de Bellcaire d'Empordà, David Font, ha intervingut en nom de l'AMI, just abans de Jordi Sànchez, per expressar el "suport ciutadà al Parlament de Catalunya" i "demanar coratge als 72 diputats independentistes que sumen la majoria absoluta inqüestionable" perquè treballin "amb unitat per garantir la continuïtat del procés". "Sense unitat, l'escenari polític que s'albira és absolutament nociu i no ens permet avançar cap als objectius somniats", ha alertat.

stats