Política

Qui és Alvise Pérez, l'activista anti-Sánchez a qui les enquestes atorguen fins a tres eurodiputats?

Va ser cap de gabinet de Toni Cantó a València i ha tingut nombrosos judicis per difondre notícies falses

3 min
Manifestació en solidaritat amb Alvise Pérez el novembre de 2020 a Madrid.

MadridUna de les sorpreses de la nit de les eleccions europees, segons l'enquesta de TVE i TV3, és un candidatura desconeguda amb un nom provocador: S'ha Acabat la Festa. Segons el sondeig, aquest agrupació d'electors treurà un 3,9% dels vots i entre dos i tres eurodiputats. Al darrere d'aquesta operació política hi ha un jove anomenat Alvise Pérez, un activista antiSánchez. Però què és el que sameb d'ell?

Alvise Pérez (Sevilla, 1990) és una de les estrelles més rutilants del que Pedro Sánchez anomena la fachosfera, l'ecosistema mediàtic que alimenta cada dia els electors de la dreta i de l'extrema dreta amb notícies que busquen reforçar les seves idees i, sobretot, dibuixar el president espanyol com un autòcrata a l'estil del veneçolà Nicolás Maduro. Pérez ha fet un pas més i ha utilitzat la comunitat que ha anat creant a les xarxes els darrers anys per impulsar una agrupació d'electors de cara a les eleccions europees que ha batejat amb l'il·lustratiu nom de S'ha Acabat la Festa.

Els seus orígens en política els hem de buscar a la UPyD de Rosa Díez, i de fet el seu pas a la política es produeix de la mà de Toni Cantó, que el busca per fer-li de cap de gabinet quan liderava el grup parlamentari de Cs a les Corts Valencianes. Amb la desfeta del 2019, Pérez decideix aprofitar tots els seus coneixements en política per bastir-se un nom a les xarxes entre els contraris al govern de Pedro Sánchez. Com? Bàsicament a través de la construcció de notícies falses.

Alvise Pérez

La PCR d'Illa i el respirador de Carmena

Això l'ha portat a haver d'afrontar judicis contra l'exalcadessa de Madrid, Manuela Carmena, a la qual va acusar falsament d'haver fet portar a casa un respirador durant la pandèmia, o el primer secretari del PSC, Salvador Illa, del qual va difondre una falsa PCR al seu nom quan era ministre de Sanitat. Pérez va perdre el judici contra Carmena i està pendent del d'Illa. També en va perdre un contra José Luis Ábalos que ara la justícia ha obligat a repetir. En canvi, ha guanyat judicis contra l'actual ministre de Transports, Óscar Puente, i la periodista Ana Pastor, perquè els jutges han considerat les seves crítiques dins l'exercici de la llibertat d'expressió.

Un dels seus mètodes habituals és publicar tuits amb informació falsa o insultant algun polític d'esquerres que després esborra. Va ser el cas d'un tuit amb una imatge de la filla de Pedro Sánchez, Ainhoa Sánchez, amb el text: "Estudia en un centre privat a Anglaterra i la porten un parell de vegades al mes en un vol privat pagat per tots els espanyols". Tot i això, la filla de Sánchez el va denunciar i el judici està pendent de data. Precisament, una de les mesures que Sánchez vol estudiar per combatre les fake news és l'augment de les multes per difamació, perquè a aquests personatges els surt a compte difamar per guanyar notorietat i ingressos.

El novembre del 2020, Twitter li va bloquejar el compte, que tenia 200.000 seguidors, i la seva resposta va ser cridar els seus seguidors a manifestar-se davant la seu de l'empresa a Madrid. Desenes de persones van anar-hi a protestar contra la "censura" convençuts que Twitter el perseguia per les seves idees i no per difondre mentides.

El que és evident és que aquesta estratègia li ha servit per guanyar seguidors, fins al punt que va obtenir les firmes necessàries per presentar-se a les europees en un temps rècord. Ell mateix ho comentava en una publicació a X: "¿Pot una comunitat d'espanyols lliures contra la corrupció i únicament amb el boca-orella i la seva pròpia publicitat aconseguir 100.000 membres més a Telegram en a penes dos mesos?"

Alvise Pérez aspira ara a competir per liderar tot aquest món ultradretà i s'ha convertit en una amenaça per a Vox, que té una estructura tradicional de partit, i també potser per al PP. El seu missatge és molt senzill: ha arribat l'hora d'escombrar tots els polítics corruptes, especialment els d'esquerres. Si és un fenomen passatger, com en el seu dia Ruiz Mateos, o l'inici d'alguna cosa més important, només el temps ho dirà.

stats