Crònica
Política 27/10/2021

Almeida busca l'amor del Círculo Ecuestre

L'alcalde de Madrid defensa que la capital espanyola ha pres el lideratge a Barcelona

2 min
José Luis Martínez Almeida i Josep Bou aquest dimecres a Barcelona

De visita a Barcelona, l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, només interromp la presentació elogiosa del president del Círculo Ecuestre, Antonio Delgado, quan explica que és solter però té 17 nebots. "Recalca que soc solter, a veure si...", diu Almeida. "Aquí hi ha moltes noies guapes", contesta servicial Delgado. Però Almeida no ha vingut a Barcelona a buscar l'amor, malgrat que a jutjar pels aplaudiments dels assistents, més d'un queda atrapat pel discurs de l'alcalde madrileny i no li importaria canviar-lo per la seva alcaldessa actual.

Almeida burxa en aquest desencís amb la ciutat del públic del Círculo Ecuestre, i alimenta el relat de la "decadència" de la capital catalana, que assegura que ha perdut el caràcter de ciutat "cosmopolita, dinàmica i oberta" que tenia als vuitanta i noranta, quan era, diu, la ciutat "més moderna" de l'Estat. Segons Almeida, aquest paper ara el juga Madrid, que ha aprofitat els regals de Barcelona igual que, ironitza, l'Atlètic de Madrid ha guanyat l'última Lliga. "Un agraïment al Barça; sense Luis Suárez res hauria sigut possible", ironitza Almeida, colchonero confés i que, malgrat el relat pessimista amb la ciutat, es guanya les rialles del públic.

Almeida, que cita els Jocs Olímpics del 1992 com el zenit de la Barcelona que admirava, assegura ara que és Madrid qui "va com un tret" i dona la seva recepta per recuperar la capital catalana: incorporar polítiques liberals a Catalunya com a clau de l'èxit: "Nosaltres [els polítics] el que hem de fer és no molestar i crear un marc", diu. Aquí es tornen a sentir aplaudiments, i en els subconscients dels presents apareix la paraula llibertat. "A Madrid ningú mai m'ha dit què he de fer. Ningú és de Madrid menys el que decideix ser-ho i ningú l'hi impedeix". Llibertat però control, sobretot en ordre públic, ja que una "ciutat segura és una ciutat fiable". Els presents tornen a respondre aplaudint.

I dona alguns consells més, com per exemple no haver "renunciat" a la inversió a l'aeroport del Prat ni tampoc haver retirat la llicència a l'Hotel Four Seasons el 2017. Ells, a Madrid, estan "contentíssims" amb el seu Four Seasons. Tot això ho diu sota la mirada del primer tinent d'alcaldia de Barcelona, Jaume Collboni –també hi havia la direcció del PP a Catalunya–. I lloa la relació amb l'ajuntament barceloní –que diu que a vegades és subterrània però eficient–. Barcelona i Madrid han de tenir, a parer seu, una relació de "diàleg competitiu". ¿Però estan en igualtat de condicions? Almeida no es mostra contrari a la descentralització, però s'oposa que, per exemple, institucions com el Tribunal Constitucional marxin de la capital espanyola.

La conversa és amb el periodista de La Vanguardia Enric Juliana, que discuteix el relat que Madrid guanya la partida a Barcelona amb dades sobre inversions que demostren que la capital catalana segueix per sobre de l'espanyola en diversos aspectes. I pregunta si s'imposa la visió triomfalista de Madrid per una qüestió d'actitud. Almeida no ho nega, i admet que en diversos llocs encara veuen Madrid com una capital administrativa i Barcelona la capital real. "L'objectiu és fer-los canviar d'opinió", afirma, i accepta que per aconseguir-ho uns Jocs Olímpics no anirien gens malament.

stats