Cultura
Política 27/02/2023

Agustí Villaronga, Medalla d'Or de les Balears a títol pòstum

El director de cinema, mort recentment, és una de les tres personalitats illenques que reben aquest reconeixement, juntament amb Antònia Vicens i Gabriel Janer Manila

2 min
Agustí Villaronga, en una imatge d'arxiu

PalmaEl Govern entregarà aquest dimarts la Medalla d'Or de les Illes Balears, a títol pòstum, al director de cinema mallorquí Agustí Villaronga, que va morir el 22 de gener. A més de Villaronga, l'Executiu ha decidit condecorar amb aquest reconeixement els escriptors Antònia Vicens i Gabriel Janer Manila.

L'Aljub d'Es Baluard ja va acomiadar Villaronga el passat 4 de febrer, en un acte amb més de 200 persones del món polític i cultural balear. La presidenta del Govern, Francina Armengol, el va recordar com "un gran cineasta, el millor de la història de les Balears", així com "una figura que no morirà mai, perquè amb la seva obra i vida ens ha donat un aprenentatge que ningú no podrà oblidar". Ara l'Executiu vol atorgar-li el reconeixement autonòmic més gran.

En el cas d'Antònia Vicens, el portaveu de l'Executiu, Iago Negueruela, ha destacat que és un premi "més que merescut", després de la seva trajectòria literària, amb la qual "ha obert camí als escriptors mallorquins". Vicens, a més, va rebre l'any passat el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes.

Finalment, Janer Manila, nascut a Algaida el 1940, rebrà la distinció per "la seva dedicació docent i la seva obra pedagògica", a més del "coneixement i la difusió que ha fet de la cultura popular illenca i la seva literatura", principalment la novel·la i la literatura infantil. L'escriptor, entre altres premis, ha rebut la Creu de Sant Jordi i el Ramon Llull de les Lletres Catalanes.

Premis Ramon Llull

A banda de les Medalles d'Or, aquest dimarts, 28 de febrer, en un acte institucional a la Llotja, també s'entregaran els premis Ramon Llull, que "honora i distingeix" les persones físiques i jurídiques que s'hagin destacat dins el territori illenc.

En aquesta ocasió, han estat quinze els guardonats: l'arquitecte Marià Castelló; el catedràtic de Llengua Catalana Marià Torres; les Trinitàries de Santa Eulària; el Club Vidalba, que organitza activitats per a joves discapacitats; l'escriptor Llorenç Capellà, el moviment Feminisme a l'Escola; l'empresa Quely, la presidenta de la Federació d'Associacions de Dones Rurals de les Balears Antònia Mascaró; la doctora en Biologia Salut Deudero; la ciclista Mavi García; l'Associació Amics del Poble Sahrauí; l'entitat 3 Salut Mental; el filòleg Joan López Casasnovas –a títol pòstum– i els servidors públics de l'Estatut d'Autonomia, en commemoració del 40 aniversari de l'aprovació.

stats